Ingezonden persbericht



PRIJSWINNAARS 'THE ART OF STANDING UP!' BEKEND

'My poster shows that the key is in your own hands' vertelt Janis Rinaldi. Op vrijdag 6 november ontving Janis de eerste prijs voor Beste Poster. Van drie Bergse scholen deden alle tweede of derde klassen mee met het project 'The ART of standing up!', georganiseerd door de jongerenraad van Art.1 Bureau Discriminatiezaken Noord-Holland Noord.

Mooie posters, ontroerende posters, heftige posters, grappige posters; onder begeleiding van hun docent hebben afgelopen september ruim tweehonderd leerlingen uit Bergen NH zich verdiept in discriminatie. Leerlingen van de Europese School, de Adriaan Roland Holstschool en het Petrus Canisius College schilderden posters om kunstzinnig op te staan vóór respect of tégen discriminatie. Uit al deze deelnemers nomineerde de Jongerenraad van Art.1 NHN negen posters voor een prijs.

De genomineerden kwamen met hun ouders en vrienden naar de feestelijke prijsuitreiking in de aula van het PCC. Ook aanwezig waren de betrokken afdelingsleiders en docenten, Wethouder mevrouw Else Trap en een aantal raadsleden van de gemeente Bergen en medewerkers van Art.1 NHN.

Na het welkomstwoord door de Jongerenraadsleden Liann Daalder en Zuhre Orhon ging het woord naar Wethouder mevrouw Trap: 'Eind juni is in Nederland de Wet Gemeentelijke Antidiscriminatievoorzieningen (de wet ADV) aangenomen. Deze wet regelt dat iedereen in zijn of haar nabije omgeving terecht moet kunnen voor hulp en advies als het gaat om discriminatie of om (mogelijke) gevallen van discriminatie te melden. Voor onze gemeente hebben we die toegang georganiseerd via Art.1 NHN. Het is een bewuste keuze om die taken niet apart maar in samenwerking uit te voeren met een bureau dat daarin is gespecialiseerd', aldus de Wethouder. 'Het blijkt dat vooral jongeren het lastig vinden om discriminatie te melden. Daarom vinden wij het als gemeente ook zo'n mooi initiatief dat het scholenproject als de 'the ART of standing up!' wordt georganiseerd'.

Lisette Stolwijk, voorlichter Jeugd bij Art.1 NHN licht vervolgens iets toe over het bureau;

'Per jaar voelen 33.000 mensen in NHN zich gediscrimineerd. Zij kunnen bij ons terecht voor hulp en ondersteuning, ook anoniem. Verder doen wij onderzoek, registreren meldingen, organiseren projecten en geven voorlichting', vertelt Lisette.

'Wij wilden dit project doen omdat als jongeren posters schilderen over dit onderwerp, dit andere jongeren waarschijnlijk zal aanspreken', voegt Liann toe. 'De posters van de eerste en tweede prijs worden verspreid over basis-en middelbare scholen en tienercentra in heel NHN. Hierdoor weten jongeren ons hopelijk beter te bereiken'.

Zuhre is onder de indruk van de opkomst en de betrokkenheid van alle deelnemers; 'Ik vond zelf dat we een heel goed project hadden bedacht, maar ik had niet verwacht dat er zo veel uit zou komen. Ik ben blij dat dit project ook gaat draaien in andere gemeenten'.

Nadat de genomineerde leerlingen gevraagd werd iets te vertellen over hun poster werden de prijzen bekend gemaakt. De tweede prijs ging naar Annelien Gispen van de Adriaan Roland Holtschool. De derde prijs ging naar Lotte Bernards van het PCC. Haar poster wordt opgenomen in een brief, die verstuurd wordt naar alle beleidsmedewerkers in NHN die discriminatie in hun portefeuille hebben.

Om de genomineerde posters te bekijken, deel te nemen aan schoolprojecten of de Jongerenraad van Art.1 NHN of voor overige informatie over Art.1 NHN, bel: 072-5154400 of mail info@art1nhn.nl of kijk op www.art1nhn.nl.