20 jaar Val van de Muur bij de OBA


Amsterdam, 20091013 -- Van 9 november tot en met 31 januari 2010 zijn er in de Centrale Bibliotheek van Amsterdam op de derde etage de tentoonstellingen Achter de Muur en Een ogenblik in Duitsland te zien.

Dit jaar is het voor de Duitse en Europese geschiedenis een bijzonder jaar. Op 9 november 2009 is het twintig jaar geleden dat de Berlijnse Muur viel, het bekendste deel van de in totaal 1378 kilometer lange Duits-Duitse grens. Deze gebeurtenis leidde tot het einde van de DDR en de hereniging van West- en Oost-Duitsland.

Ter gelegenheid hiervan organiseert Het DDR Museum de tentoonstelling Achter de Muur over de DDR. Het idee is om de samenleving van de DDR in al zijn tegenstrijdigheden te verbeelden, tot en met de val van de Muur. Die samenleving is alleen te begrijpen als men kennis neemt van zowel het politieke machtssysteem als van het dagelijks leven van gewone mensen. De nieuwsgierigheid naar de DDR is bij veel Nederlanders gewekt met de succesfilms Good bye Lenin en Das Leben der Anderen.

De DDR-tentoonstelling vertelt over leven, werken en politiek in de periode 1949-1990, de 40 jaar waarin de DDR bestond. Het verhaal wordt verteld aan de hand van uiteenlopende thema's: zoals de partijdictatuur, Stasi, werk en vrije tijd, positie van jeugd en vrouwen, het culturele leven, de staatsgestuurde economie en de ruileconomie van de mensen.

Het Duits Verkeersbureau is present met een fototentoonstelling over De Muur, Een ogenblik in Duitsland. De Duitse eenheid zorgde voor een nog nooit eerder vertoonde stemming van euforie en verandering in Europa. Aan de plotseling geopende grenzen stonden twee Duitse volken tegenover elkaar die na veertig jaar volledig verschillend waren, maar toch heel veel gemeen hadden.

De fototentoonstelling `Een ogenblik in Duitsland' bestaat uit momentopnames van locaties die met de voormalige Duits-Duitse deling te maken hebben. Op het eerste gezicht zijn de beelden een tijdsdocument van diverse historische locaties. Tegelijkertijd vormen ze echter een interpretatie van een nieuw nationaal bewustzijn in het herenigde Duitsland. Een land dat zijn plek heeft gevonden in de context van een nieuwe wereldorde en waar mensen van verschillende generaties, religies en culturen zich thuis voelen.

Op 9 november is er een speciale avond over 20 jaar Val van de Muur in de Centrale Bibliotheek met o.a. een interview met dr. Ben Bot (oud-minister Buitenlandse Zaken), een filmvertoning `Die Berliner Mauer', Marieke Nooren speelt deel uit theaterstuk Betonrot, Een persoonlijk verhaal over de DDR en Sven Ratzke zorgt voor de muzikale omlijsting.

20 jaar Val van de Muur is een samenwerking van het DDR Museum, Duits Verkeersbureau, Goethe Instituut en Duitsland Instituut Amsterdam en de Openbare Bibliotheek Amsterdam.

Openbare Bibliotheek Amsterdam
De Stichting Openbare Bibliotheken Amsterdam (OBA) omvat een centrale bibliotheek en 27 wijkbibliotheken. Samen verzorgen zij het bibliotheekwerk in de gemeenten Amsterdam, Diemen en Ouder-Amstel. De OBA is een culturele instelling, die zich ten doel stelt het vrije verkeer van informatie in de Amsterdamse samenleving te bevorderen. De OBA heeft zich ontwikkeld tot de meest gebruikte culturele ontmoetingsplaats in heel Amsterdam met 170.000 leden en meer dan 4,5 miljoen bezoekers per jaar.

Openbare Bibliotheek Amsterdam





Ingezonden persbericht