Ingezonden persbericht


P e r s b e r i c h t

Begroting 2010 Montfoort sluitend

In 2010 geen belastingverhoging voor inwoners, vanaf 2011 ombuigen

Het college van Montfoort is erin geslaagd om in deze economische zware tijden een sluitende begroting voor 2010 te realiseren. In deze begroting is rekening gehouden met de aan de gemeente opgelegde wettelijke taken, onvermijdbare ontwikkelingen en noodzakelijke uitgaven.

Voor 2010 is geen belastingverhoging noodzakelijk. De onroerendezaakbelasting, afvalstoffenheffing en rioolrechten stijgen dus niet in 2010. Vanaf 2011 ontstaat wel een tekort en zijn ombuigingen nodig.

Wethouder Paulien Goedvolk: 'Dit uitgangspunt komt ook overeen met die van het rijk om de lasten van de inwoner in 2010 niet te verzwaren om zo de economie te stimuleren. Maar er komen moeilijke jaren aan; jaren waarin we ook in Montfoort de gevolgen van de economische crisis zullen ervaren.'

Vanaf 2011 ombuigen

In de raadsvergadering van maandag 9 november a.s. zullen vanuit het college aan de gemeenteraad voorstellen worden gedaan om het in 2013 opgelopen tekort van ¤ 850.000,- om te buigen. Vanaf 2011 zijjn ombuigingen nodig. Deze voorstellen zullen begin 2010 verder uitgewerkt worden. De voorstellen zijn richtinggevend en hebben betrekking op het volledige takenpakket van de gemeente.

Goedvolk: 'De gemeente Montfoort zal de komende jaren haar ambities en taken op veel terreinen moeten beperken. Bij de begroting 2011 kan er dan weer zicht zijn op een sluitende begroting en meerjarenraming 2011- 2014.'

Waar bestaat het tekort uit?

De gemeente Montfoort krijgt fors minder geld van het rijk. De extra investeringen die het rijk de komende twee jaar doet worden niet opgenomen in de ontwikkeling van het gemeentefonds.

Door het toetreden van Brandweer De Waarden tot de geregionaliseerde brandweer Utrecht van de Veiligheidsregio Utrecht worden de kosten hoger dan de huidige bijdrage die de gemeente Montfoort betaalt. De toetreding is wettelijk opgelegd.

Ook de invoering van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) betekent voor de handhavingstaken van de gemeente Montfoort een kostenverhogend effect.

Op vrijdag 9 oktober a.s. gaat de programmabegroting 2010-2013 naar de gemeenteraad. Vanaf die dag is de begroting ook te downloaden vanaf www.montfoort.nl. De raad zal op maandag 9 november a.s. de begroting behandelen.

Op donderdag 15 oktober a.s. worden inwoners in de gelegenheid gesteld om van 19.00-19.30 uur op het stadskantoor in te spreken over de begroting. U kunt zich hiervoor tot woensdag 14 oktober a.s., 12.00 uur aanmelden bij de griffie via griffie@montfoort.nl of telefoon 0348-476400.

Noot voor de redactie/