Op het Zand: Haagse chic in de 21ste eeuw

02/11/2009 20:04

Stichting Eén en Ander

DEN HAAG, 2 november

Klanten die vragen of 'de knecht' er ook is; een bibliotheek die nog steeds werkt met kaartenbakken; een tennispark dat wordt gedreven door een hoogbejaarde oud-kampioen die de computer hardnekkig buiten de deur houdt - Den Haag is een typische stad met typische bewoners, die vasthouden aan typisch Haagse zeden. Ze worden geportretteerd in 'Op het Zand', een fotoboek over de Haagse chic in de 21ste eeuw, dat 9 november verschijnt.

Conservatief en vormelijk, dat zijn woorden die op het eerste gezicht bij Den Haag passen. Instituties als Sociëteit De Witte, het Damesleesmuseum of de beroemde Haagse tabakszaak G. de Graaff koesteren hun tradities en stappen met gepaste terughoudendheid de 21ste eeuw in. Het zelfbewuste conservatisme van Den Haag is één kant van de medaille; de andere kant is er een van onverwachte warmte en groot onderling vertrouwen. Den Haag geeft zich langzaam bloot, maar maakt levenslange liefdes.

'Op het Zand' - die titel verwijst naar de manier waarop Hagenaars gewend zijn hun stad in te delen: een harde lijn die loopt over de Laan van Meerdervoort, ook wel bekend als Laan van Minder Soort. Aan de ene kant van de langste Laan van Nederland vinden we het welgestelde deel van de stad, gebouwd op de zanderige ondergrond van de duinen; aan de andere kant, op het veen, is het arme deel van de stad gebouwd.

'Op het Zand' geeft met veel foto's en geschreven impressies een beeld van de hedendaagse levensstijl en omgangsvormen in het meer welgestelde deel van de stad, op het zand dus. Soms zijn daarin nog trekken van het Den Haag van Louis Couperus te herkennen, op andere plekken neemt de 'Haagse kak' een meer eenentwintigste-eeuwse vorm aan.

Het beeld dat oprijst is heel divers. Terwijl Sociëteit De Witte bijvoorbeeld in een bloeiperiode zit en met succes jongeren aan zich weet te binden, kun je je afvragen of de kegelclubs die elke week in de kelder hun ballen werpen over twintig jaar nog bestaan. En het Benoordenhout mag er prat op gaan dat het nog niet wordt overspoeld door SUV's, maar waakzame burgers zien de Van Hoytemastraat toch langzaam P.C. Hooft-achtige trekjes aannemen. Met dit soort schetsen is 'Op het Zand' meer dan een fotoboek alleen; het is ook een hedendaags historisch document.

Makers van 'Op het Zand' zijn Gerhard van Roon en Lars Kuipers. Gerhard van Roon is fotograaf en werkt met een mengeling van journalistieke- en documentaire fotografie voor een bont gezelschap aan opdrachtgevers. Eerder publiceerde hij Hyde Park People, een fotoboek over het Londense Hyde Park en zijn karakteristieke verschijningen. Lars Kuipers is journalist. Na een carrière van twintig jaar in verschillende journalistieke en communicatiefuncties is hij nu actief als zelfstandig tekstschrijver. Gerhard van Roon en Lars Kuipers zijn allebei overtuigd import-Hagenaar.

Op het Zand verschijnt op 9 november. Het kost 14,95 en is verkrijgbaar bij de Haagse boekhandels. Het boek is ook te krijgen via de websites www.denieuwehaagsche.nl en www.op-het-zand.nl. De laatste site geeft ook inhoudelijk een goede indruk van het boek.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.op-het-zand.nl


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie,