Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hooghalen, 5 november 2009

Reichskristallnacht, 1938-2009

Vluchtelingen van toen en nu aan het woord

In de nacht van 9 op 10 november 1938 tijdens de Reichskristallnacht staken de nazi's in heel Duitsland synagogen in brand, werden winkels en woningen vernield en duizenden Joden gearresteerd. Na deze nacht ontvluchtten vele Duitse en Oostenrijkse Joden hun vaderland. Ze kwamen ook naar Nederland. De vluchtelingenpolitiek resulteerde in 1939 tot de bouw van het Centraal Vluchtelingenkamp Westerbork. Het Herinneringscentrum Kamp Westerbork staat stil bij deze gebeurtenis.

Het programma op maandag 9 november 2009 begint om 19.30 uur in het Herinneringscentrum. De relatie tussen vervolging toen en nu staat centraal deze avond. Oud-kampgevangene Ruth Wallage-Binheim (1925) vertelt over haar herinneringen aan de Reichskristallnacht in Hannover en de aanleiding om naar Nederland te vluchten. Ook Fred Schwarz (1931) vertelt zijn verhaal. Hij vluchtte na de Kristallnacht op 15-jarige leeftijd vanuit Wenen naar Nederland. In het eerste oorlogsjaar werd hij naar kamp Westerbork overgebracht, dat toen nog dienst deed als centraal vluchtelingenkamp voor uit Duitsland en Oostenrijk afkomstige Joden. Hij verbleef vier jaar in Westerbork. Admira Fazlic (1981) is geboren in Bosnië-Herzegovina. Admira is medeoprichter van de Bosnische Jongeren Organisatie in Nederland 'Mladi BiH' en lid van een internationale organisatie die de belangen van burgers uit Bosnië-Herzegovina wereldwijd behartigt: SSD BiH.

Tot en met 3 januari 2010 is de expositie Centraal Vluchtelingenkamp Westerbork 1938-1942 te zien in het museum. Hier wordt het verhaal verteld van de eerste 22 vluchtelingen die op 9 oktober 1939 arriveerden op een desolate plek: Centraal Vluchtelingenkamp Westerbork. Het was geïsoleerd gelegen in een kale omgeving, met nauwelijks mogelijkheden voor contact met de plaatselijke bevolking.

Een ieder is van harte uitgenodigd om het programma in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork bij te wonen. Er zijn geen kosten aan verbonden.