Ingezonden persbericht


Nr.275
Hilversum, vrijdag 6 november 2009

EO-PROGRAMMA'S IN WEEK 46

Ingang Oost, maandag 9 november, 19.25 uur, Nederland 1 Roderick van Dijk is op het schoolplein tegen een meisje gebotst¿. De Ambulancedienst brengt mevrouw Kemperman naar de Spoedeisende Hulp van het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem; ze heeft erg hoge bloeddruk en voelt zich al een tijd niet lekker. Bij de balie van de Spoedeisende Hulp meldt zich meneer Pastoors; hij is achterover van een trap gevallen. De Ambulancedienst heeft mevrouw Rotgans gebracht; zij is longpatient en heeft last van benauwdheid.

Afslag UMC Utrecht, dinsdag 10 november, 19.25 uur, Nederland 1 In Afslag UMC Utrecht doet presentatrice Mirjam Bouwman verslag vanuit een van de grootste academische ziekenhuizen in ons land, het Universitair Medisch Centrum in Utrecht. Mirjam ontmoet in deze aflevering mevrouw Jeddibalouchi die al heel lang pijn heeft doordat de botten onderin haar arm steeds uit de kom schieten. Ze wordt opgenomen in het ziekenhuis voor een operatie aan haar onderarm en pols. We kijken achter de schermen van de spoedeisende hulp afdeling. Marjorie wordt hier opgeleid tot gespecialiseerd SEH-verpleegkundige. Ze laat ons kennismaken met het opleidingstraject en de dingen die ze tegen komt tijdens haar werk. En in het Wilhelmina Kinderziekenhuis leert Mirjam de kleine Stan en zijn moeder kennen. Stan heeft een zeldzame aangeboren ziekte die heel veel weg heeft van het zogeheten RETT-syndroom, een aandoening die zowel lichamelijk als ook geestelijk verstrekkende gevolgen heeft. Maar eigenlijk ontwikkelen alleen meisjes deze ziekte.

Rail Away, dinsdag 10 november, 19.55 uur, Nederland 2 Noorwegen/Sorlandsbane
Een nieuwe documentaireserie over markante spoorlijnen in de wereld. In elke aflevering wordt een reis gemaakt, warbij onderweg ook aandacht is voor bijzondere locaties. In deze aflevering een reis over de Sorlandsbanen van Kristiansand -de poort naar Europa-naar Drammen. Onderweg een film van het noorse landschap, waar je hetzelfde ziet in 1000 varianten.

De Kist, dinsdag 10 november, 20.50 uur, Nederland 2 In De Kist ontmoet presentator Herman Wegter bekende Nederlanders rondom een grafkist, zodat er een gesprek ontstaat over leven en dood. Deze week in De Kist: Esmaa Alariachi. Zij is Nederlands bekendste Marokkaanse moslima. Ze is lerares op het MBO en werd bij het grote publiek bekend door het televisieprogramma De Meiden van Halal. Esmaa dacht, tot haar deelname aan De Kist, nooit na over haar toekomstige dood. In haar cultuur is het niet gebruikelijk om je persoonlijke wensen omtrent het overlijden vast te leggen. Wel moet haar begrafenis aan bepaalde eisen voldoen. Herman en Esmaa bezoeken de Taibah Moskee in Amsterdam waar ze ontdekken wat er met het lichaam van een moslim gebeurt na zijn overlijden. Maar Esmaa is duidelijk nog niet klaar om te sterven. Ze wil graag trouwen en vindt haar leven als moslima voor verbetering vatbaar. Esmaa verzamelt punten om in het hiernamaals te komen: 'Als je goed bent voor je ouders krijg je veel bonuspunten.' Presentator Herman Wegter vertelt haar over hoe hij de dood vanuit zijn geloofsperspectief bekijkt.

Jong, dinsdag 10 november, 21.42 uur, Nederland 3
Ik ga 100% voor mijn geloof
Deborah (24) had een wervelende baan als stewardess bij de KLM. Vloog heel Europa rond, ging veel stappen, ging als VIP naar de meest hippe clubs en kreeg goede plaatsen in de beste restaurants. Ze vond dat geweldig maar ze vond er niet de diepgang die ze zocht. Toen ze de kans kreeg om op de Ark van Noach te werken, greep ze die kans met beide handen aan. Hier kan ze het woord van God verkondigen. Sander (20) wil priester worden. Dat is in deze tijd op z'n minst een opmerkelijke keuze te noemen. Sander groeide op als gelovige katholieke jongen en hij was van plan om na het gymnasium verder te studeren aan de universiteit. Uiteindelijk bleek zijn roeping om priester te worden te sterk en koos hij voor de priesteropleiding. Hij zit nu in het 3e jaar en geniet van z'n studie. Wil uiteindelijk priester worden in het Bisdom in Noord-Holland.

't Zal je maar gebeuren, dinsdag 10 november, 23.35 uur, Nederland 2 Het is de droom van Simon Kooistra: één dag vrede in Haiti. Hij is directeur van de mensenrechtenorgansatie Jubilee Campaign. Hij gaat op verkenningsmissie naar Haiti, het armste land van het westelijk halfrond. Maar zijn verhaal begint op de Intensive Care. Door een zeldzame ziekte raakt Simon binnen een halve week totaal verlamd. Hij ligt aan de beademing met folterende pijnen in z'n rug. Die hopeloze ervaring verandert hem volledig en brengt hem uiteindelijk in Haiti, strijdend voor de hopelozen daar!

XMIX, woensdag 11 november, 13.17 uur, Nederland 3 De suikerzoete tandarts
De hele stad is in rep en roer want bijna iedereen heeft kiespijn. De tandarts draait overuren. Wat is er aan de hand? Plotseling verschijnt een verdacht persoon. XMIX is een vrolijke kinderserie waarin politieman Anton de hulp in roept van de helden uit zijn favoriete computerspelletje XMIX. En hoewel Exel, Dax en Xena super sterk, onzichtbaar en slim zijn, begrijpen ze de wereld van mensen niet altijd even goed. Dat leidt nogal eens tot grappige situaties!

Nederland Helpt, donderdag 12 november, 17.10 uur, Nederland 2 Afganistan, dan denken we meteen aan oorlog, de Taliban en aan "onze mensen" die daar heen zijn en gevaar lopen. Christel is arts en werkt in de meest afgelegen provincie Badakhshan van het land. In de Wakhan vallei wonen ongeveer 17.000 mensen in onbereikbare dorpjes onder erbarmelijke omstandigheden. In 2003 is de hulporganisatie IAM begonnen met medische zorg voor deze allerarmsten. In die tijd overleden 3 op de 5 kinderen voor het vijfde levensjaar. Tegenwoordig is dat 1 op de 5 kinderen, nog steeds veel te veel, maar er is al veel verbeterd. De zorg voor baby en kind krijgt zoveel mogelijk aandacht. Voor haar bezoeken aan de dorpen moet Christel zelf ook vaak gebruik maken van vervoer op ezels of een jak (soort koe). Dat is de enige manier om met haar tassen met medicijnen en haar vaste "vaccinator" Tarub de mensen te bereiken. Het lijkt zo weinig wat Christel en Tarub kunnen doen, maar voor deze mensen is het een kwestie van leven of dood.

Elly en de Wiebelwagen, vrijdag 13 november, 14.38 uur, Z@pp Luizenplaag!
Verschrikkelijk. Kurk heeft een luis. Het beestje kriebelt en kriebelt! En Kurk krabt en krabt! 'Weg met die luis', heeft Elly gezegd. Dus gaat Dop de luis wegplagen. Maar hoe? Eerst met rood water. Maar de luis blijft. Met hagelslag bekogelen? Nee, de luis blijft. Dan sprinkhanen erop afsturen. Kikkers. Wat een gedoe, de luis gaat niet weg. Dan maar een bom, bovenop het hoedje van Kurk. Zal dat de luis wegjagen?

Checkpoint, zaterdag 14 november, 9.55 uur, Nederland 3 Twee minuten je tanden poetsen... dat zegt de tandarts altijd, maar wat als je je tandenborstel of tandpasta niet bij de hand hebt? Werkt een kruimeldief of zand ook en blijft je gebit wel heel? De jongens/meiden-test draait om muzikaliteit: wie herkent de meeste instrumenten en drumt het dak eraf? Daarna laten we spuitbussen ontploffen. Want je leest wel altijd dat het doorboren of verbranden van een spuitbus niet mag, maar hoe gevaarlijk is het echt? Checkpoint is een programma voor échte jongens en stoere meiden. Het programma speelt zich af in een loods, op een geheime plek, ergens in Nederland. Voor Checkpoint is die loods de testruimte waar presentator Klaas van Kruistum samen met een team van stoere jongens en meiden allerlei zinnige en soms ook onzinnige testen uitvoert.

Met Niets Begonnen, zaterdag 14 november, 18.00 uur, Nederland 1 Marc Dik ontmoet Marktplaats-miljonair en idealist Bob Crébas. Met een bijstandsuitkering leeft de jonge Crébas voor zijn idealen. Zijn leus: 'Werk is voor de dommen'. Inmiddels is hij met de verkoop van Marktplaats in één klap schatrijk geworden. Wat doet zoveel geld en succes met iemand die daar helemaal niet op uit was? Marc duikt met Crébas in de tweedehands spullen, krijgt brandnetelrecepten en onderzoekt waar een miljonair zijn geld aan uitgeeft als hij nooit uit eten gaat.

Nederland Zingt, zaterdag 14 november, 18.30 uur, Nederland 2 Nederland Zingt vanuit de Westzijderkerk in Zaandam met medewerking van kinderkoor de Bengeltjes uit Zeewolde en het Zaans Interkerkelijk Mannenkoor. Het kinderkoor de Bengeltjes is eind jaren tachtig opgericht door enkele enthousiaste ouders in Zeewolde. Ze zijn begonnen met 35 kinderen. Het koor groeide en groeide en telt nu ongeveer 140 kinderen. Ze staan onder leiding van twee dirigenten, Titia Bron en Gera Anbergen-Peterson.

Blauw Bloed, zaterdag 14 november, 19.35 uur, Nederland 2 Deze uitzending van Blauw Bloed is gewijd aan het staatsbezoek van Koningin Beatrix aan Mexico. Zij brengt op uitnodiging van president Felipe Calderón van dinsdag 3 tot en met vrijdag 6 november 2009 een staatsbezoek aan de Verenigde Mexicaanse Staten. Het staatsbezoek is een bevestiging van de goede betrekkingen tussen beide landen. Hare Majesteit de Koningin wordt daarbij vergezeld door prins Willem-Alexander en prinses Máxima. Tevens reist een economische delegatie mee. Vanuit Mexico zal presentator Jeroen Snel verslag doen van dit bezoek.

Nederland Zingt op Zondag, zondag 15 november, 9.00 uur, Nederland 1 Adri van den Berk
Het opgegeven adres voor de eerste gast lijkt niet helemaal te kloppen...Maar als het gebouw even wordt verkend, blijkt het hoe zit. Petra van den Berk brengt ds. Arie van der Veer vervolgens naar een terras in de mooie stad Hasselt. Daar wacht Petra's echtgenoot Adri op hen. Hij was ooit een gevierd zanger in Nederland en haalde zelfs de nationale hitparade. Na een periode van zoeken kregen hij en zijn vrouw interesse voor het christelijk geloof. Jaren later is hij met zijn gezin vertrokken als België om daar in allerlei christelijke gemeentes werkzaam te zijn. Op dit moment adviseert hij een groot aantal Belgische kerken inzake gemeentegroei en evangelisatie. Hoe dat in de praktijk gaat, wil hij graag laten zien. En waarom hij weinig vrees heeft voor de camera wordt ook al snel duidelijk tijdens een interessante reis door Vlaanderen... Meditatie en gesprekken worden afgewisseld met koor- en samenzang.

Verborgen Verhalen, zondag 15 november, 14.36 uur, Nederland 3 Tweede prijs
De Bijbel zegt: 'Je zult achter de waarheid komen, en de waarheid zal je bevrijden' Vandaag begint bij Simone op school de kaartenactie voor een kinderziekenhuis in Zambia. Wie verkoopt er het meest? Tamara zal wel weer winnen. Ze wint altijd alles, de uitslover. Maar deze keer wil Simone de prijs. Wie de meeste kaarten verkoopt, mag zelf naar Zambia. Weet je hoe vet! Maar hoe verkoop je veel kaarten? Simone bedenkt een geheim plannetje. Maar daar mag niemand achter komen..... 'Verborgen Verhalen' is een kinderserie, gebaseerd op waargebeurde verhalen van kinderen. Niet eerder vertelde gebeurtenissen worden nagespeeld door acteurs. Bij ieder verhaal hoort een wijze bijbelspreuk die ook nu nog actueel is.

De Perfecte Mens van de 21e Eeuw, zondag 15 november 19.15 uur, Nederland 2 Barack Obama gaf na zijn aantreden toestemming voor embryonaal stamcelonderzoek in de Verenigde Staten. Dit onderzoek kreeg daarmee een nieuwe impuls. Maar wetenschappers kunnen nu ook zonder gebruik van embryo's stamcellen maken en wel van doodgewone huidcellen. Met de nieuwste ontdekkingen en de eerste succesvolle therapieën in het vooruitzicht breekt een nieuw tijdperk in de stamceltherapie aan. Bestaande behandelingen worden eenvoudiger en nu nog ongeneeslijke ziekten kunnen wellicht genezen worden. Gaat deze therapie ons leven uiteindelijk eindeloos verlengen? En tegen welke ethische dilemma's lopen we aan?

ontopic, zondag 15 november, 23.50 uur, Nederland 3 Ontopic is hét discussieplatform waarin de ontmoeting en confrontatie van jongeren met totaal verschillende achtergronden centraal staat. Drie pittige stellingen uit de actualiteit en de Nederlandse jongerencultuur brengen wekelijks etnische, culturele en religieuze overeenkomsten aan het licht. Het ontopic-cabaretduo, presentator Manuel Venderbos of een bekende Nederlander/deskundige leidt de stellingen in. Deze week zijn de onderwerpen: Europa kan niet zonder Amerika, Religie is een privé-zaak en Je partner blind vertrouwen is dom.

Hoedoejijdat.nu, zondag 15 november, 24.00 uur, Nederland 2 'Met enorm veel belangstelling heb ik gekeken naar jullie programma. Dat trof mij zo dat ik wil reageren. Ik moet leren om rustiger te reageren. Vandaar mijn vraag aan jullie: Kunnen jullie me helpen dat ik niet zo snel agressief word?' Met deze vraag van Ton Geijtenbeek begint Hoedoejijdat.nu. Hij is de gast van deze aflevering en hoopt hiermee in het programma een stap verder te komen. Ton is een aardige Utrechtse volkszanger met een heel kort lontje. Herman Wegter gaat bij hem op bezoek en laat hem onder andere de tip zien van een ervaringsdeskundige, die hem aanraadt om op tijd te kiezen voor een time-out. Ton krijgt de opdracht om dat met een trainingsacteur te oefenen. Zal het hem lukken om zijn agressie de baas te worden? Ondertussen gaat Mirjam Bouwman de straat met vragen als: 'Wat doet u om uw boosheid te beheersen?' en: 'Gebruikt u uw boosheid wel eens om uw zin te krijgen?' Kijk ook op de internetsite www.hoedoejijdat.nu. Daar kun je filmpjes zien met ervaringen van anderen. Allerlei vragen over onderwerpen als eenzaamheid, bidden, vergeving en zelfbeeld komen aan de orde. Wie weet, helpt dat jou ook een stap verder!


---

Noot voor redactie,