Gemeente Rotterdam

6 november 2009

Activiteitenkalender B&W Rotterdam
9 t/m 15 november 2009

Wethouder Bolsius geeft aftrap Plant One

Wethouder Lucas Bolsius (haven, financiën, buitenruimte en organisatie) geeft maandag 9 november om 15.00 uur de aftrap voor Plant One, in het World Port Center aan de Wilhelminakade 909. Plant One B.V. biedt bedrijven en onderzoeksinstellingen de mogelijkheid innovatieve procestechnologie te testen op (semi) commerciële schaal en stelt ruimte en faciliteiten beschikbaar voor stageplaatsen, onderzoeksopdrachten, afstudeeropdrachten en promotieonderzoeken. Plant One heeft een koepelvergunning aangevraagd, zodat bedrijven zonder lange procedures nieuwe processen kunnen testen. Minister Maria van der Hoeven overhandigt om 15.15 uur namens het ministerie van Economische Zaken, de provincie Zuid-Holland, het Havenbedrijf en de gemeente Rotterdam een cheque aan Plant One, als symbolische subsidieverstrekking.

(Voor meer informatie: Elly Fransman, Havenbedrijf Rotterdam NV., tel. 010 - 252 1470)

Burgemeester Aboutaleb en wethouder Kriens spreken bij bijeenkomst Fonds Bijzondere Noden Rotterdam

Burgemeester Ahmed Aboutaleb en wethouder Jantine Kriens (gezondheidszorg, welzijn en maatschappelijke opvang) spreken op maandag 9 november om 16.00 uur bij de netwerkbijeenkomst van het Fonds Bijzondere Noden Rotterdam in de Burgerzaal van het Stadhuis (Coolsingel 40).

Het FBNR is opgericht om hulp te bieden bij urgente financiële probleemsituaties van Rotterdamse huishoudens. De hulp van de stichting FBNR is bedoeld voor de noodzakelijke kosten, de primaire levensbehoeften van individuele huishoudens. De bijeenkomst heeft als doel om met vertegenwoordigers van hulp- en dienstverlenende organisaties, fondsen en overheidsdiensten van gedachten te wisselen over de kracht en het belang van samenwerking. Centraal staat de vraag: 'Kunnen dienst- en hulpverleners het verschil maken?' De burgemeester heet de gasten welkom en wethouder Kriens verzorgt de inleiding op het thema van de bijeenkomst.

(Voor meer informatie: Maarten Molenbeek, Concerncommunicatie Bestuursdienst, tel. 06 - 22 66 19 17)

Wethouder Kriens opent Dag van de Mantelzorg

Dinsdag 10 november om 10.00 uur opent wethouder Jantine Kriens (welzijn, volksgezondheid en maatschappelijke opvang) de Dag van de Mantelzorg in de Haaienzaal van diergaarde Blijdorp. De Steunpunten Mantelzorg Alexanderpolder, Centrum, Delfshaven en Noord, voor de mantelzorgers organiseren voor de mantelzorgers uit diverse culturen een gezellige en ontspannende dag in Blijdorp.

(Voor meer informatie: GGD Rotterdam-Rijnmond, Nathalie de Rechter, tel. 010 - 433 9552)

Wethouder Schrijer bij 100e filmopname werkzoekende SeeMee@Work project

Wethouder Dominic Schrijer (werk, sociale zaken en grotestedenbeleid) is op dinsdag 10 november om 12.30 uur aanwezig bij de 100e filmopname van een werkzoekende die meedoet aan het SeeMee@Work project. 2000 werkzoekenden uit Rotterdam krijgen de kans om in een film van 1 minuut aan een toekomstige werkgever hun unieke vaardigheden, kwaliteiten en ambities te presenteren. SeeMee@Work is een van de initiatieven van de gemeente Rotterdam om mensen vanuit een uitkering aan het werk te helpen. De film wordt opgenomen in de mediawerkplaats van de Roteb (Kleinpolderplein 5).

(Voor meer informatie: Pieter Bas Simons, Concerncommunicatie Bestuursdienst, tel. 06 -

Burgemeester Aboutaleb houdt toespraak bij herdenking Razzia Rotterdam

Burgemeester Ahmed Aboutaleb houdt dinsdag 10 november om 14.30 uur een toespraak bij de herdenking van Razzia Rotterdam in het stadion Feijenoord (Van Zandvlietplein 1). Ook neemt de burgemeester het eerste exemplaar van het boek 'Rotterdamse Arbeidsinzet 1940/1945' van Albert Oosterhoek in ontvangst. Op 10 en 11 november 1944 werd er een grote razzia gehouden waarbij circa 50.000 mannen tussen 17 en 40 werden weggevoerd. Op de avond voor de razzia werd Rotterdam omsingeld door 8000 Duitse soldaten, alle belangrijke bruggen en pleinen bezet en het telefoonverkeer afgesloten; een belangrijke verzamelplaats was De Kuip.

(Voor meer informatie: Lennart de Jong, Concerncommunicatie Bestuursdienst, tel. 06 - 53 28 40 13)

Burgemeester Aboutaleb opent lezing over val van Berlijnse Muur

Burgemeester Ahmed Aboutaleb opent dinsdag 10 november om 17.00 uur de lezing van Geert Mak over Europa na de val van de Berlijnse Muur. Dinsdag 10 november is het een dag nadat het twintig jaar geleden is dat de Berlijnse Muur viel. De lezing gaat over de ontwikkeling van de Europese cultuur en de toekomst van Europa. Geert Mak is schrijver en journalist. De middag is georganiseerd door de Rotterdamse afdeling van het Nederlands Genootschap voor Internationale Zaken (NGIZ). Dit genootschap is in 1945 opgericht om mensen te informeren over een breed scala van internationale zaken en telt momenteel ruim duizend leden. Locatie van de lezing is de Burgerzaal van het Stadhuis, aan de Coolsingel 40.

(Voor meer informatie: Nicole de Zwart, Regiomanager Internationale Betrekkingen, tel. 010 - 417 2547)

Loco-burgemeester Kriens bij opening fototentoonstelling Lion Heart Foundation

Loco-burgemeester Jantine Kriens spreekt op dinsdag 10 november om 17.00 uur de genodigden toe tijdens de opening van een expositie van de Nederlandse fotografe Cornelie de Jong in het Sophia Kinderziekenhuis. De expositie is georganiseerd door de Lion Heart Foundation, een vrijwilligersorganisatie die de lokale bevolking en economie in Sierra Leone ondersteunt. Cornelie de Jong heeft door Sierra Leone gereisd en indringende foto's gemaakt van de Lion Heart Foundation activiteiten in dit armste land ter wereld.

(Voor meer informatie: Lion Heart Foundation, Pien Bax-Engelsman, tel. 06 -1036 7128)

Wethouder Kriens neemt boek Dwarse Vrouwen in ontvangst

Op dinsdag 10 november om 18.00 uur neemt wethouder Jantine Kriens (o.a. welzijn en volksgezondheid) het eerste exemplaar van het boek 'Dwarse vrouwen - verbindingen en verbeeldingskracht' in ontvangst in het auditorium van Hogeschool InHolland, Posthumalaan 90. In het boek maken vrouwelijke auteurs van diverse afkomst en generaties de balans op van multicultureel Nederland. Na de overhandiging geeft wethouder Kriens een reactie op het boek en gaat met de aanwezigen in discussie. De bijeenkomst is een onderdeel van de Rotterdamse Dialogen 2009.

(Voor meer informatie: Jeugd, Onderwijs en Samenleving, Titia Olieman, tel. 010 - 267 4440)

Burgemeester Aboutaleb en wethouder Vervat bij OV-Top RET

Op woensdag 11 november organiseert de RET om 13.30 uur een OV-Top over sociale veiligheid in het openbaar vervoer. Burgemeester Ahmed Aboutaleb, Korpschef Meijboom en hoofdofficier van justitie Korvinus leveren een actieve bijdrage aan deze dag. Wethouder Hans Vervat (als portefeuillehouder verkeer en vervoer van de stadsregio) verzorgt een inleiding op het thema. Bij de OV-Top is voor het eerst een groot aantal (regionale) samenwerkingspartners bijeen om -ieder vanuit zijn eigen rol - een blijvende bijdrage te leveren aan een veilig openbaar vervoer. Ook wordt de betrokkenheid van reizigers en hun rol bij sociale veiligheid in het openbaar vervoer besproken. Aan het eind van de dag lanceert de RET een nieuw meldpunt waar reizigers melding kunnen maken van vandalisme in het openbaar vervoer. De OV-Top vindt plaats in Zaal Staal Rotterdam, gelegen in het Beurs WTC gebouw, aan het Beursplein / hoek Coolsingel.

(Voor meer informatie: Rob Sebes, 06- 535 47 705 aanmelden via: RETdirectiewoordvoering@ret.nl)

Wethouder Kriens op bezoek bij Big Brothers Big Sisters

Op woensdag 11 november om 14.30 uur brengt wethouder Jantine Kriens (o.a. welzijn) een bezoek aan vrijwilligersorganisatie Big Brothers Big Sisters of Rotterdam, Walenburgerplein 102. De organisatie was in 2007 genomineerd voor de vrijwilligersprijs maar greep er net naast. BBBSR koppelt (150) vrijwilligers aan kinderen en jongeren van 5 tot 18 jaar. Het betreft kinderen en jongeren die om uiteenlopende redenen extra aandacht en een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Wekelijks ondernemen ze samen leuke dingen, zoals winkelen, sporten, koken, naar de bioscoop gaan, maar ook samen huiswerk maken of praten. Tijdens het bezoek van de wethouder zijn zowel de vrijwilligers als kinderen / jongeren aanwezig. De wethouder bezoekt regelmatig een vrijwilligersorganisatie. De bezoeken vormen de opmaat naar de (jaarlijkse) uitreiking van de vrijwilligersprijs op 11 december. Met deze prijs wil het gemeentebestuur zijn waardering uitspreken voor de belangrijke bijdrage van vrijwilligers aan onze stad.

(Voor meer informatie: Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Christel de Valk, tel. 010 - 498 5865)

Wethouder Vervat onthult LED verlichting zebrapad Coolsingel

Op woensdag 11 november om 18.15 uur onthult wethouder Hans Vervat (economie, verkeer en vervoer) voor het Stadhuis aan de Coolsingel 40 de LED verlichting op de zebrapaden. De duurzame verlichting is bedoeld om overstekende voetgangers op de zebrapaden op de Coolsingel beter zichtbaar te maken. Met de opvallende zebrapaden wil Rotterdam ook voetgangers stimuleren ervoor te kiezen om het zebrapad te gebruiken. De LED lampen branden op zonne-energie en worden op 9, 10 en 11 november geplaatst bij de niet geregelde zebrapaden van het Hofplein tot aan het Churchillplein.

(Voor meer informatie: Odie Geerligs - van Eupen, Concerncommunicatie Bestuursdienst, tel. 06 - 51 07 47 86)

Wethouder Lamers bij Sportcongres Rotterdam 2009

Op woensdag 11 november vanaf 19.00 uur is sportwethouder Peter Lamers aanwezig bij de vijfde editie van het Sportcongres Rotterdam in de Kuip. Tijdens verschillende themasessies ontmoeten Rotterdamse sportverenigingen elkaar, wisselen ervaringen uit en krijgen praktische informatie. Voorafgaand aan de themasessies is er een plenair gedeelte gepresenteerd door Jan Dirk Stouten, verslaggever van RTV Rijnmond. Jan Dirk Stouten zal de wethouder interviewen over Rotterdam Sportstad.

(Voor meer informatie: Rotterdam Sportsupport, Martin van Berkel, tel. 010 - 242 9315)

Wethouder Schrijer opent Bollywood Lounge

Wethouder Dominic Schrijer (werk, sociale zaken en grotestedenbeleid) opent op woensdag 11 november om 20.00 uur de Bollywood Lounge aan de Witte de Withstraat 45b. Bollywood Lounge is een modern Indiaas restaurant. Tijdens het eten worden de gasten ondergedompeld in de Indiase cultuur. Zo kunnen de gasten genieten van Bollywood films en typisch Indiase muziek.

(Voor meer informatie: Maarten Molenbeek, Concerncommunicatie Bestuursdienst, tel. 06 - 22 66 19 17)

Wethouder Vervat opent Rotterdamse vestiging Mexicaanse staalbedrijf

Samen met staatssecretaris Heemskerk (Economische Zaken) en de Mexicaanse ambassadeur opent wethouder Hans Vervat (economie, verkeer en vervoer) donderdag 12 november de Nederlandse vestiging van Grauforz. Grauforz is een Mexicaans staalbedrijf, dat ongeveer 5.000 ton staal per maand verwerkt. Grauforz heeft, naast het hoofdkantoor in Monterey (Mexico), vestigingen in San Antonio (VS) en Madrid (Spanje). In de groeistrategie voor Europa speelt de Rotterdamse vestiging een centrale rol. Grondstoffen worden aangevoerd uit Rusland, Oekraïne, China en Turkije. De afzetmarkt bestaat uit Europa (30%), Mexico, Brazilië, VS en Noord-Afrika. Grauforz heeft om logistieke en fiscale redenen voor Rotterdam gekozen. De bijeenkomst start om 15.00 uur (inloop vanaf 14.30 uur). Locatie: Geyssendorfferweg 35-39, Rotterdam.

(Voor meer informatie: Carolina Barría Marmoleja, tel. 06 53 26 89 01)