Gemeente Utrecht

Utrecht start vaccinatie Nieuwe Influenza A

De Utrechtse huisartsen starten maandag 9 november met de vaccinatie van risicogroepen tegen de Nieuwe Influenza A (Mexicaanse griep). Zestigplussers en mensen met een verhoogd medisch risico (zoals diabetes, hartklachten, asthma of andere stoornissen aan luchtwegen en longen) zijn daarvoor opgeroepen door de huisarts. Wethouder Rinda den Besten (Volksgezondheid) krijgt haar prik maandachtochtend vroeg, omdat zij tot de laatste groep behoort. Vaccinatie wordt ook aangeboden aan zwangere vrouwen (vanaf de dertiende week), personeel in de gezondheidszorg en huisgenoten van mensen met een hoog risico op ernstige ziekte door griep.

Nieuwe Influenza A is vergelijkbaar met de seizoensgriep. De ziekte verloopt in de meeste gevallen mild. Iemand met Nieuwe Influenza A is gemiddeld een week ziek en wordt ook zonder medicijnen meestal snel weer beter. Mensen met koorts en andere griepverschijnselen wordt geadviseerd om thuis te blijven en rust te nemen. Het is niet nodig om contact op te nemen met de huisarts, tenzij de klachten ernstiger worden. Voor kinderen jonger dan zes maanden met griepverschijnselen geldt het advies om dezelfde dag de huisarts te bellen.

Mensen die horen tot de risicogroepen hebben kans op een ernstiger verloop van de Nieuwe Influenza A. Vaccinatie wordt aangeboden om te voorkomen dat de griep bij deze groepen complicaties geeft. Het vaccin wordt aangeboden aan zorgpersoneel om te voorkomen dat zij deze risicogroepen tijdens de verzorging kunnen besmetten.

De Nieuwe Influenza A neemt geleidelijk toe in Utrecht. Vorige week zijn tien Utrechters met de Nieuwe Influenza A in het ziekenhuis opgenomen. De GG&GD heeft scholen gevraagd zich te melden indien eenderde of meer van de leerlingen in een groep als gevolg van de griep ziek thuis is. Tot dusver hebben zes basisscholen, drie kinderdagverblijven en twee middelbare scholen zich gemeld. De GG&GD informeert, geeft adviezen en heeft intensief contact met de landelijke instanties, met de huisartsen en de zorgsector in de gemeente. Het aantal publieksvragen is licht gestegen tot ongeveer twintig per dag. Bovendien bereidt de GG&GD zich voor op de vaccinatie van kwetsbare groepen in de stad, onder wie de dak- en thuislozen.