Raad van State


maandag 9 november 2009
Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant van het bestemmingsplan 'Buitengebied' van de gemeente Deurne. Het plan geeft een nieuwe regeling voor het hele buitengebied van Deurne. Een groot aantal partijen komt in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Een deel van hen verzet zich tegen de regeling van de gemeente Deurne voor de zogenoemde 'noodwoningen' in het buitengebied. Deze noodwoningen zijn oude agrarische gebouwen die als woning worden gebruikt. Ook het gemeentebestuur van Deurne komt in beroep bij de Raad van State. Het gemeentebestuur is het, samen met de motorclub 'De Bosrakkers', niet eens met de beslissing van het provinciebestuur om geen goedkeuring te verlenen aan het motorcrossterrein in de Liesselse bossen. Verder vinden meerdere agrarische bedrijven dat het bestemmingsplan onvoldoende uitbreidingsmogelijkheden biedt. Vanwege de grote hoeveelheid partijen wordt de behandeling van deze zaak op dinsdag 10 en woensdag 11 november aanstaande voortgezet. (zaaknummer 200807042/1)
10.00 uur
van Zuid-Holland van het bestemmingsplan 'Vierhavensstraat en Omgeving' van de gemeente Rotterdam. Het plan maakt het mogelijk het gebied aan de Vierhavensstraat opnieuw in te richten. Er komen een bedrijfsgebouwencomplex met parkeergarage, winkels en culturele en onderwijsvoorzieningen. Aldi Roosendaal B.V., D Winkels B.V. en Bas van der Heijden zijn tegen het plan bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in beroep gekomen. Zij zijn het er niet mee eens dat het bestemmingsplan de bouw van een supermarkt van 3.000 m2 mogelijk maakt. Aanvankelijk bood het bestemmingsplan maar ruimte voor een supermarkt van 1.000 m2. De bedrijven vrezen voor oneerlijke concurrentie. In afwachting van de behandeling van hun beroepen vragen zij de Raad van State de goedkeuring van het plan te schorsen. (zaaknummer 200903773/2)

10.00 uur

Zitting over de vrijstelling en de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Utrecht heeft verleend voor het Muziekcentrum Vredenburg. Het muziekcentrum wordt voor een periode van maximaal vijf jaar gevestigd aan de Oude Vleutenseweg in Utrecht. De Stichting Stop Luchtverontreiniging Utrecht is het hier niet mee eens en stelde beroep in bij de rechtbank in Utrecht. De rechtbank oordeelde in januari 2009 dat niet aannemelijk was dat door de verplaatsing van het muziekcentrum de concentratie stikstofdioxide in de lucht tenminste gelijk zou blijven. Zo zou het gemeentebestuur de bijdrage van de schepen op het Amsterdam-Rijnkanaal aan de concentratie stikstofdioxide in de lucht niet hebben meegenomen in de berekeningen. Het college van burgemeester en wethouders kan zich niet met deze uitspraak verenigen en komt daartegen in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens het gemeentebestuur is de bijdrage van het scheepvaartverkeer juist wél meegenomen in de berekeningen. (zaaknummer 200901607/1) 11.00 uur
Zitting over de tegemoetkoming die het bestuur van het Faunafonds aan een man uit Sommelsdijk heeft toegekend. De man had om een tegemoetkoming gevraagd omdat ganzen een deel van zijn oogst wintertarwe had opgegeten. De tegemoetkoming die het Faunafonds toekende vindt hij echter te laag. Daarom is hij bij de rechtbank in Rotterdam in beroep gegaan. De rechtbank oordeelde in april 2009 dat het Faunafonds bij het bepalen van de omvang van de tegemoetkoming geen rekening heeft gehouden met de gestegen graanprijzen in de maanden augustus tot en met oktober 2007. Als dat wel het geval was geweest, was een beter beeld van de totale faunaschade ontstaan, aldus de rechtbank. Het Faunafonds is het niet eens met deze uitspraak en komt daartegen in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens haar moet worden uitgegaan van een objectieve maatstaf voor de bepaling van de omvang van de schade en is dat ook gebeurd. (zaaknummer 200903657/1)

14.00 uur

Vooraankondiging van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) die de Afdeling bestuursrechtspraak op woensdag om 10.15 uur openbaar zal maken. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.