Gemeente Rotterdam

Na sluiting AVI Brielselaan: Warmtebedrijf verder met AVI Rozenburg

Van Gansewinkelgroep/Afvalverwerking Rijnmond (AVR) sluit per 1 januari 2010 de Afvalverbrandingsinstallatie (AVI) aan de Brielselaan. Verwerking van het Rotterdamse huisafval vindt voortaan plaats bij de AVI Rozenburg. Door de sluiting vervalt de warmtebron voor het Warmtebedrijf Rotterdam. AVI Rozenburg neemt deze functie over.

Sluiting Brielselaan en de gevolgen

Voor de AVI Brielselaan stond een noodzakelijke renovatie gepland. Van Gansewinkel meent echter dat de geplande investering die daarmee gemoeid is, gezien de marktomstandigheden en de overcapaciteit op de verwerkingsmarkt, niet langer verantwoord is. De sluiting heeft voor Rotterdam een aantal gevolgen. Rik Grashoff, wethouder participatie, cultuur en milieu: "Het is natuurlijk triest dat de locatie Brielselaan wordt gesloten. Wel ben ik opgelucht dat we verder kunnen met het Warmtebedrijf. We lopen geen vertraging op - er is eerder sprake van versnelling - en wellicht neemt de CO2 reductie zelfs toe".

Verwerking afval

Tussen de gemeente Rotterdam en Van Gansewinkel bestaat een afvalverwerkingsovereenkomst voor het Rotterdamse huisafval. Deze overeenkomst blijft in stand (inclusief het transport en de overslag), de afvalverwerking wordt echter verplaatst naar de AVI Rozenburg. Dit leidt niet tot een verhoging van de tarieven voor afvalverwerking. De kosten die gemoeid zijn met de verplaatsing van de verwerking naar AVI Rozenburg komen niet voor rekening van de gemeente Rotterdam.

Warmtebedrijf

Door het besluit van Van Gansewinkel Groep om de AVI Brielselaan te sluiten vervalt ook deze warmtebron voor het Warmtebedrijf. Met de AVR zijn nu afspraken gemaakt over warmtelevering uit de AVI Rozenburg. Uitgangspunt daarbij is dat de verplaatsing geen negatieve financiële consequenties heeft voor het Warmtebedrijf. De warmtelevering uit de AVI Rozenburg betekent hogere investeringen voor het Warmtebedrijf van circa 33 miljoen; met AVR is overeengekomen dat deze door de AVR worden gedragen.

Verwacht wordt dat de warmtelevering uit Rozenburg al op 1 januari 2012 zal kunnen aanvangen. Dat is een jaar eerder dan de voorgenomen warmtelevering uit de AVI Brielselaan. De CO2 reductie die door warmtelevering door de AVI Rozenburg wordt gehaald is minimaal gelijk aan de reductie die voor de Brielselaan was berekend. Waarschijnlijk wordt een hogere reductie bereikt omdat een groot deel van deze restwarmte nu teniet gaat.

Personele gevolgen

Door de sluiting van de AVI in Rotterdam gaan ongeveer 130 arbeidsplaatsen verloren. Van Gansewinkel spant zich in om het aantal gedwongen ontslagen tot een minimum te beperken. Zoveel mogelijk medewerkers worden intern of extern naar een nieuwe baan begeleid. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij Van Gansewinkel en het UWV.

Locatie Brielselaan

De locatie Brielselaan wordt na sluiting van de AVI door ­ en voor rekening van ­ AVR geschikt gemaakt voor de opslag en overslag van Rotterdams afval.



Gemeente Rotterdam