Gemeente Amersfoort

Persbericht gemeente Amersfoort - maandag 9 november 2009

Bouw ABC-school Kruiskamp gestart

Eindelijk is het zover. Na een jarenlang intensief proces zijn de werkzaamheden voor de bouw van de school aan de Evertsenstraat in Kruiskamp in volle gang. Eind november vindt nog een officieel startmoment met de school en omwonenden plaats. Met de start van de bouw wordt een begin gemaakt om het gebied tussen de Evertsenstraat en Van Galenstraat het sociale middelpunt van de wijk te maken. De verwachting is dat het schoolgebouw in november 2010 wordt opgeleverd. Dit is een half jaar later dan eerder werd verwacht. Als alles verder volgens plan verloopt kan de school in de kerstvakantie van 2010 verhuizen en in het nieuwe jaar van start gaan.

Het monumentale voormalige schoolgebouw van architect Zuiderhoek aan de Evertsenstraat wordt verbouwd en verbonden met het nieuwe schoolgebouw van basisschool de Vlindervallei aan de zijde Evertsenstraat - Banckertstraat. Hierin komt ook een sportzaal. In het vrijkomende gebouw is plaats voor diverse voorzieningen, zoals een kinderdagverblijf, peuterspeelzaal en speluitleen.

Geduld
Wethouder Van 't Erve is ongeduldig: "De wijk wacht al lang op de nieuwe school. Ik ben dan ook blij dat we nu eindelijk kunnen starten. Maar we hebben het geduld van de school, ouders, kinderen en omwonenden behoorlijk op de proef gesteld. En het duurt ook nog even voordat het gebouw helemaal af is en de kinderen in de nieuwe lokalen zitten."

Voorgeschiedenis
De planvorming heeft enkele jaren in beslag genomen. Een vorig plan kreeg de nodige kritiek omdat het geen recht deed aan het monumentale karakter van het oude schoolgebouw, destijds ontworpen door de Amersfoortse architect Zuiderhoek. Mede dankzij inschakeling van voormalig rijksbouwmeester Jo Coenen kwam er een plan waarin geen afbreuk wordt gedaan aan het monumentale karakter van het gebouw. Dit plan werd begin dit jaar versoberd om het binnen het beschikbare budget te kunnen realiseren. De bouw van de school wordt mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van het rijk, provincie, gemeente en woningcorporatie.

Noot voor de redactie,