Hans Bos geniet in de regen tijdens zware omstandigheden 'Zandvoort 500'

Gorinchem, 9 november 2009 - Hans Bos wil tijdens het autosportseizoen 2010 gaan knallen. Dus bereidt de 22-jarige Gorinchemmer zich nu al voor op komend racejaar. Afgelopen zaterdag racete hij mee tijdens de Zandvoort 500. In deze endurancewedstrijd, die de Zuid-Hollander samen met Alexander Keijzers afwerkte, kwam Bos in zijn racedivisie als 5de over de meet.

Hans Bos en Alexander Keijzers kennen elkaar goed. De twee brachten beiden hun schooltijd door op de IVA in Driebergen. Sinds vorig jaar ontmoeten ze elkaar ook op de circuits. In 2008 raceten ze beiden in de Suzuki Swift Cup, dit seizoen waren Bos en Keijzers concurrenten in de Renault Clio Cup. ,,Naast de baan zijn we echter vrienden'', vertelt Hans Bos. ,,Het leek me een leuk idee om in de wintermaanden samen aan de lange afstandsraces van het WEK mee te doen. Dat vond Alexander een prima idee.'' Alexander Keijzers: ,,Ik heb vorig jaar al eens met Laura Katsma, de vriendin van Hans, in het WEK gereden. Dat was destijds met een Golf diesel. Heel leuk. Maar met de Clio, waarmee we nu meedoen, gaat het nog een stuk harder.''

Natte omstandigheden
Dus stonden de twee zaterdag 7 november aan de start van de Zandvoort 500. Tijdens deze eerste race uit het Winter Endurance Kampioenschap (WEK) ging Hans Bos van start en werd er om het uur van rijder gewisseld. ,,De baan was nat en gedurende de wedstrijd, die in totaal vier uur duurde, regende het periodes keihard. Dat is precies mijn raceweer'', glom Hans Bos. ,,Al was het vlak na de start erg uitkijken. Sommige coureurs denken dat ze al in de eerste ronde zo'n lange afstandrace kunnen winnen. Dat gaat natuurlijk lang niet altijd goed. Gelukkig kon ik uit de narigheid blijven en lekker rijden.''

Leuk en leerzaam
Alexander Keijzers, die het tweede en vierde race-uur voor zijn rekening nam, was erg tevreden over de samenwerking met Hans Bos. ,,Hij is erg snel in de regen en reed zelfs de snelste raceronde van alle deelnemende Clio's. Het viel mij bovendien op hoe snel de Clio in de regen loopt ten opzichte van de dikke raceauto's, zoals de Porsches. Vooral in de bochten. Team Bleekemolen had een perfecte auto neergezet. De Clio liep uitstekend. Het was al met al een leuke en leerzame wedstrijd. Gaan we zeker vaker doen!''

Kleine jongens
Ook Hans Bos, die met Keijzers in racedivisie III als vijfde eindigde en van alle Clio's als derde aan de meet kwam, had genoten. ,,Vooral op de momenten dat het regende en vele coureurs, vanwege de verraderlijke omstandigheden, veranderden in kleine jongens. Ik vond het juist wel spannend met alle zware neerslag, die vooral tijdens het derde wedstrijduur naar beneden kwam. Dit soort endurance wedstrijden zijn bovendien een zeer goede training voor het seizoen 2010. We maken veel meters, terwijl je toch 'racy' omstandigheden en spanning ervaart.''

Kalender
De volgende wedstrijd in het Winter Endurance Kampioenschap is de Nieuwsjaarsrace, die wordt gereden op zondag 3 januari 2010 op Circuit Park Zandvoort. ,,Dan gaan we in onze klasse voor het podium'', aldus Bos en Keijzers.