Ingezonden persbericht


Laatste week Urgent Methods: Design Education Examined, tentoonstelling over het designonderwijs, in het kader van Utrecht Manifest 2009, 3e biënnale voor social design

In Urgent Methods geven curatoren Louise Schouwenberg en Gert Staal een verkenning van een aantal scherp onderscheiden visies op het ontwerponderwijs in Nederland. Zij voeren zes sleutelfiguren op (Gijs Bakker, Lidewij Edelkoort (Design Academy Eindhoven), Bruno Ninaber van Eyben, Matthijs van Dijk (TU Delft), Henk Slager en Jeroen van Mastrigt (HKU). Urgent Methods toont werk van Joris Laarman, Richard Hutten, Maarten Baas, Lonnie van Rijswijck, Gerwin Hoogendoorn, Doeke de Walle, Marc Andrews, Fabian Akker en anderen. De tentoonstelling is vormgeven door Studio Makkink & Bey.
Villa Jongerius, Kanaalweg 64.
T/m zondag 15 november a.s.
Open: dinsdag t/m zondag 11.00 tot 17.00 uur

Utrecht Manifest 2009 besteed aandacht aan de vraag hoe en in welke vorm het sociale vandaag de dag tot stand komt: niet thematisch, maar door de culturele biënnalemodellen als sociale modellen te benaderen. Modellen die de vraag opwerpen wat de noodzaak en urgentie van sociale vormgeving is.

Verder te zien in Utrecht Manifest 2009:

Unresolved Matters: Social Utopias Revisited
Een hernieuwde kennismaking met de manier waarop het sociale vanaf de 20ste eeuw vorm heeft gekregen. Werken van o.a. Thonet, Castiglioni, A.D. Copier, Wilhelm Wagenfeld, Henry van de Velde, Johannes Itten Joseph Beuys, Haus-Rucker-Co, Archigram, El Anatsui en Stephen Willats. Centraal Museum, Nicolaaskerkhof 10
T/m 14 februari 2010
Open: dinsdag t/m zondag 11.00 ­ 17.00 uur

User's Manual: The Grand Domestic Revolution
Een 'real experiment' van een jaar waarbinnen de private ruimte uitgangspunt vormt voor de vraag naar het sociale in relatie tot de bewoners, de buren, de wijk en de stad.
Casco, Nieuwekade 213-215 / Casco House, p/a Bemuurde Weerd OZ 18B) T/m 3 oktober 2010
Open: dinsdag t/m zondag 12.00 ­ 18.00 uur




Ingezonden persbericht