Ingezonden persbericht


Persbericht

Den Haag, 9 november 2009

Grootschalig terrein voor glastuinbouw hard nodig
Geschikte locaties: Kaag - Braasem en Oostflakkee

VNO-NCW West steunt de keuze van de Provincie Zuid-Holland voor de ontwikkeling van een nieuwe grootschalige locatie voor de glastuinbouw. De twee locaties Kaag - Braasem en Oostflakkee zijn hiervoor geschikt, zo blijkt uit onderzoek van Royal Haskoning. De greenports* vormen een cruciale pijler onder de economie van Zuid-Holland en daarmee de werkgelegenheid. Ondanks de recessie zijn de vooruitzichten van het glastuinbouwcomplex goed en rechtvaardigen investeringen in een nieuwe glaslocatie.

De studie van Royal Haskoning (op 12 oktober 2009 aangeboden aan Gedeputeerde Staten en de gemeentebesturen Kaag - Braasem en Oostflakkee) bewijst het belang van de greenports voor de economische ontwikkeling van de Zuidvleugel van de Randstad. Het glastuinbouwcomplex kan bovendien een belangrijke bijdrage leveren aan de Nederlandse doelstellingen op het gebied van duurzaamheid.

Een greenport zonder teelt is ondenkbaar en het glastuinbouwcomplex heeft een kritische massa nodig, waardoor het blijvend kan excelleren. Hiervoor zijn nieuwe hectares nodig. Als deze gevonden worden in de nabijheid van de veilingen, toeleveranciers, kennisinstituten en dienstverleners, verlopen de processen van kennisuitwisseling en afstemming soepel en vindt er veel meer innovatie plaats, aldus het onderzoek van Royal Haskoning. VNO-NCW West prijst de provincie dan ook, omdat zij de ruimte voor de glastuinbouw binnen haar eigen provinciegrenzen zoekt. Volgens Royal Haskoning is 400 hectare netto het absolute minimum. Er is immers al veel grond voor de glastuinbouw verloren gegaan onder meer door herstructurering. De Provincie stelt zichzelf tot doel 5800 hectare binnen haar eigen grenzen te houden. Met de 400 extra hectare wordt dit doel nog niet gehaald.

"Kaag - Braasem en Oostflakkee zijn beide terecht goed beoordeeld als nieuwe glaslocatie", meent Bert Mooren, directeur van VNO-NCW West. "Hier is integrale gebiedsontwikkeling mogelijk, waarin glas, wonen, water, natuur en milieu op slimme en duurzame wijze gecombineerd kunnen worden. Van belang is te kiezen voor één aaneengesloten gebied, waardoor we tegemoet kunnen komen aan de wens van de tuinders grootschalig te werken. Bovendien is een goede inpassing in de omgeving gemakkelijker bij de aanleg van een nieuwe, grootschalige locatie dan bij diverse kleinere locaties die bovendien de versnippering vergroten. Wel is de voorwaarde voor beide locaties een goede ontsluiting."

VNO-NCW West dringt bij de provincie erop aan snel een besluit te nemen over de ontwikkeling van Kaag- Braasem of Oostflakkee.


---