Ingezonden persbericht


Persbericht logo Sofitel.jpg

STARS, FOOD & ART 2009

13 CHEFKOKS & 29 MICHELIN-STERREN
¤ 22.280 voor het Rode Kruis Amsterdam

Amsterdam, 9 november 2009 - Dit weekend vond voor de derde keer het culinaire evenement Stars, Food & Art plaats in hotel Sofitel Amsterdam The Grand. Dankzij de inspanningen van culinair journalist en auteur Lise Goeman Borgesius kwamen maar liefst 13 internationaal gerenommeerde chefkoks in actie, gezamenlijk goed voor 29 Michelinsterren. Tijdens twee gala-avonden bereidde elke chefkok, vanuit de keuken van chef Aurélien Poirot, zijn eigen 'signature dish'. Uniek was dat alle chefkoks, die elkaar meestal niet of nauwelijks kenden, intensief met elkaar samenwerkten. Dit samenspel van culinaire meesters leidde tot ongekende smaaksensaties. Sommelier Hans Tuin zorgde voor de bijpassende wijnen. Een zeer substantieel gedeelte van de couvertprijs kwam ten goede aan de Amsterdamse afdeling van het Nederlandse Rode Kruis.

Chefs vrijdag 6 november


· Frédéric Anton, Le Pré Catelan (Parijs, Frankrijk) ***


· Philippe Etchebest, Hostellerie Plaisance (Saint Emilion, Frankrijk) **


· Emmanuel Renaut, Les Flocons de sel (Megève, Frankrijk) **


· Giovanni D'Amato, Il Rigoletto (Reggiolo, Italië) **


· Patrick Jeffroy, Restaurant Patrick Jeffroy (Cantarec, Frankrijk) **


· Hans Välimäki, Restaurant Chez Dominique (Helsinki, Finland) **

Chefs op zaterdag 7 november


· Antoine Westermann, Le Buerehiesel (Strasbourg, Frankrijk) ***


· Michel Portos, Le Saint James Bouliac (Bordeaux, Frankrijk) **


· Sergio Herman, Restaurant Oud-Sluis (Sluis, Nederland) ***


· Christian Sinicropi, Restaurant la Palme D'Or (Cannes, Frankrijk) **


· Mohammed El Harouchi, Solo (Gorinchem, Nederland) *


· Patrick Gauthier, Restaurant La Madeleine (Sens, Frankrijk) **

Televisiekok en restaurateur Joop Braakhekke vertelde gasten op geheel eigen wijze over de gerechten. Zangeres Liesbeth List sloeg met haar optreden een brug tussen de Franse gastronomie en de Amsterdamse gastvrijheid met enkele chansons van Édith Piaf en klassiekers van Ramses Shaffy.

Lancering van The Grand Carousel of Senses

Daarnaast werd tijdens Stars, Food & Art op 7 november in de middag 'The Grand Carousel of Senses' gelanceerd, een interactieve ontdekkingsreis langs wijn, spijs en emotie. Gasten werden bij deze interactieve beleving verrast met vijf verschillende moods die lieten zien dat gastronomie en emotie onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden: stoer, extravagant, sereen, nostalgisch en sensueel. Jonnie en Thérèse Boer van sterrenrestaurant De Librije in Zwolle creëerden op harmonieuze wijze de diverse moods door combinaties van spijs en wijn (waaronder ook de "Kus van Thérèse"). DJ Steef, bekend van Woodstock69 in Bloemendaal, Dr. Perfume en kleinkunstartiest Eva van Manen maakten met hun kunsten de moodervaring af. De presentatie was in handen van Astrid Joosten.

Donatie aan Rode Kruis Amsterdam

Een substantieel deel van de gehele opbrengst van Stars, Food & Art kwam ten goede aan het Rode Kruis Amsterdam. Burgemeester Job Cohen was daarom aanwezig om als ere-voorzitter van het Rode Kruis Amsterdam een cheque in ontvangst te nemen met daarop het totaalbedrag van ¤11.140,-. Op zaterdagavond verdubbelde een anonieme gast dit bedrag, waarmee de totale donatie aan het Amsterdamse Rode Kruis ¤ 22.280,- bedraagt. Het Amsterdamse Rode Kruis is verheugd over de samenwerking met Sofitel Amsterdam The Grand. De steun die hieruit voortvloeit, kan zij heel goed gebruiken om projecten die sociale eenzaamheid aanpakken - Samen uit Eten en 2 aan tafel - verder uit te breiden.

Puur wit

Op zaterdagavond kreeg chef Sergio Herman van restaurant Oud-Sluis (Sluis, Nederland)*** de eer om Stars, Food & Art 2009 af te sluiten. Dit deed hij op indrukwekkende wijze met een presentatie van Puur Wit, een dessert op basis van kokos, rijstpap, cheese cake crème, mango met wit omhulsel en eiwit.

Voor meer informatie: www.starsfoodart.com

Sofitel Amsterdam The Grand

Oudezijds Voorburgwal 197

1012 EX Amsterdam

www.thegrand.nl