Fortis Bank

Published: 18:00 09.11.2009 GMT+1 /Source: FORTIS /BXS: FORB /ISIN: BE0003801181

Fortis, KASIKORNBANK en Muang Thai Group halen de banden nauwer aan

Op 9 november 2009, hebben Fortis Insurance International NV, KASIKORNBANK en andere aandeelhouders van Muang Thai Group Holding (hierna "Muang Thai") overeenkomsten getekend waarbij KASIKORNBANK haar belang in Muang Thai zal verhogen van 10% tot 51%.

Met deze belangrijke transactie worden de banden tussen Muang Thai en Fortis enerzijds en KASIKORNBANK anderzijds nauwer aangehaald. Verwacht wordt dat dit de zeer succesvolle samenwerking tussen KASIKORNBANK en de Muang Thai-ondernemingen zal bestendingen en nog zal verbeteren.

Fortis stapte in de joint venture in juni 2004. Sindsdien heeft Muang Thai, via haar filialen, een toename van het bruto premie-inkomen Leven gekend van gemiddeld 24% per jaar waardoor zij haar markpositie Leven verbeterde van de 7e tot de 3e plaats met een marktaandeel van 8,5%. Bij Niet-leven steeg Muang Thai van de 15e naar de 5e plaats. De onderneming is uitgegroeid tot een belangrijke multi-channelverdeler en is marktleider in bankverzekering en productiviteit van de agentschappen .

De strategische, financiële en commerciële hoogtepunten van deze transactie voor Fortis zijn: Als gevolg van de intrede van KASIKORNBANK als grootaandeelhouder in het Muang Thai partnership wijzigt het economisch belang van Fortis in de levensverzekeringsactiviteiten van 40% tot 31% en voor Niet-leven van 15% tot 12% ; Na afronding van de transactie ontvangt Fortis een netto-opbrengst van EUR 41 miljoen, na een investering van EUR 63 miljoen in de onderneming van 2004 tot 2008; Fortis blijft vertegenwoordigd in de raad van bestuur en het management van de Muang Thai-ondernemingen; Een sterke ondersteuning van het distributiemodel voor bankverzekering waardoor de langetermijnrelatie met KASIKORNBANK nog versterkt wordt; Een stevige basis voor een snellere groei van de verkoopscijfers, winst en waardeschepping.

Commentaar van Bart De Smet, CEO Fortis: "We zijn verheugd met het sterkere engagement van KASIKORNBANK in Muang Thai. De Thaise joint venture weerspiegelt de kracht van en de opportuniteiten om waarde te scheppen voor onze Aziatische ondernemingen. Met onze investering in Thailand worden drie belangrijke strategische doelen van Fortis bereikt: (i) het bereiken van een kritische omvang, (ii) fors bijdragen tot de inkomsten van Fortis verzekeringen en (iii) het genereren van aantrekkelijke winst voor onze aandeelhouders. Deze transactie bewijst het engagement van Muang Thai, KASIKORNBANK en Fortis om verder te bouwen aan een sterk partnership om uiteindelijk de business naar een hoger niveau te brengen. Ik heb er alle vertrouwen in dat dit zal leiden tot waardeschepping voor alle belanghebbenden".

Dennis Ziengs, CEO Fortis Insurance Asia, voegt daaraan toe: "Toen Fortis de joint venture met Muang Thai aanging in 2004, had zij een langdurige aanwezigheid op deze markt voor ogen. Omwille van het belangrijke succes van de afgelopen 5 jaren, heeft de joint venture stevige winstbijdragen geleverd en aanzienlijke waarde gecreëerd voor Fortis. We verwachten dat, met een bredere en sterkere aandeelhoudersbasis, Muang Thai marktleider wordt in Thaise levensverzekeringen. Om dit te bereiken, zal Fortis Muang Thai blijven steunen, zeker op gebied van commerciële ontwikkeling, het actuarieel beheer en van het risico- en asset management."

Verwacht wordt dat de transactie zal afgerond zijn begin 2010, behoudens de nodige wettelijke goedkeuringen.

Met verzekeringen als core business, telt Fortis (www.fortis.com) meer dan 10.000 medewerkers in België en in andere landen. De vier kernmarkten van Fortis zijn België, het Verenigd Koninkrijk, Europa en Azië. AG Insurance, waarin Fortis een belang van 75% heeft, is van oudsher marktleider op de thuismarkt België in de segmenten Life en Non-Life. AG Insurance positioneert zich eveneens als een belangrijke speler in het segment Employee Benefits. Buiten België is Fortis Insurance International, een volledig dochterbedrijf van Fortis, via eigen vestigingen, joint ventures of lokale partners, actief in de drie andere markten. In het Verenigd Koninkrijk dingt Fortis naar de tweede plaats op de markt voor autoverzekeringen. In Azië maakt Fortis gebruik van zijn knowhow om samenwerkings­verbanden met een hoge toegevoegde waarde op te zetten. In 2008 werd 54% van de omzet van de verzekerings­activiteiten in België gerealiseerd en 46% in de andere landen. Fortis heeft een belang van 45% in Royal Park Investments, een entiteit waarin een gestructureerde kredietenportefeuille is ondergebracht. Fortis heeft ook 100% deelnemingen in financiële vehikels, waarvan Fortis de financiële activa en verplichtingen beheert. Fortis is genoteerd op Euronext (Brussel - Amsterdam).

KASIKORNBANK PUBLIC COMPANY LIMITED, eerder Thai Farmers Bank Public Company Limited, is op 8 juni 1945 opgericht en heeft sinds 1976 een beursnotering in Thailand. Ultimo september 2009 bedroeg het maatschappelijk kapitaal THB 30,5 miljard, waarvan THB 23,9 miljard geplaatst en volgestort kapitaal. Het balanstotaal bedraagt op dit moment THB 1,24 biljoen. Kasikornbank is de op drie na grootste bank van Thailand, met een marktaandeel van 14,4% gemeten naar activa. De bank heeft 732 vestigingen en 6.052 geldautomaten in heel Thailand. De vier internationale vestigingen van Kasikornbank bevinden zich in Los Angeles, Hongkong, op de Kaaimaneilanden en in Shenzhen; er zijn drie vertegenwoordigingskantoren in Sjanghai, Beijing en Kunming.

Muang Thai Life Assurance Company Limited, dat zichzelf afficheert als de "Company for Forward Thinking People," is op 6 april 1951 opgericht. Het bedrijf is sindsdien uitgegroeid tot een toonaangevende levensverzekeraar in Thailand, met een distributienetwerk van meerdere kanalen, onder andere bankverzekeren, tussenpersonen, 'affinity, telemarketing en direct marketing. Muang Thai Life heeft een balanstotaal van ruim THB 64 miljard, reserves van ruim THB 54 miljard en een solvabiliteitsmarge van 726% van het wettelijk vereiste. Muang Thai Life verzorgt meer dan 300 soorten verzekeringen en bedient polishouders via 130 eigen vestigingen, distributiekanalen van partners zoals bankkantoren en vestigingen in hypermarkten, tussenpersonen en de Muang Thai Smile Hot Line 1766. Muang Thai Life heeft een rating van Fitch Ratings van AA lokaal en BBB+ internationaal, beide met stabiele vooruitzichten. Standard & Poor heeft de onderneming een rating van BBB+ toegekend, eveneens met stabiele vooruitzichten.