MBO raad

Participatieladder: nieuw instrument voor scholing

09-11-2009 - Met de digitale brochure 'Scholing op de Participatieladder' biedt de MBO Raad roc's een handreiking om hun opleiding- en cursusaanbod af te stemmen op de participatieladder. In opdracht van twaalf gemeenten en de VNG is de participatieladder ontwikkeld. Met deze ladder kunnen gemeenten de mate van participatie van hun inwoners in beeld brengen en de effectiviteit van hun beleid meten.

Zes treden
De participatieladder bestaat uit zes treden, van een teruggetrokken, geïsoleerd bestaan (trede 1) tot participatie door middel van betaald werk (trede 6). Veel gemeenten gebruiken de ladder om de participatie van hun inwoners via scholing te bevorderen.

In de publicatie 'Scholing op de participatieladder' van de MBO Raad worden per trede van de ladder verschillende doelgroepen onderscheiden en voorbeelden van scholingsactiviteiten gegeven.

Scholing is een belangrijk instrument om de participatie van mensen te bevorderen. Met scholing kunnen mensen hun kansen op de arbeidsmarkt vergroten. Scholing staat daarbij niet op zichzelf: het is een participatieinstrument dat verbonden moet worden met andere vormen van participatie zoals werk, vrijwilligerswerk of activiteiten in een wijk. Daarom zullen roc's steeds meer samenwerken met bijvoorbeeld welzijnsinstellingen, vrijwilligersorganisaties en de sociale werkvoorziening.

In de uitgave 'Scholing op de participatieladder' worden per trede van de ladder voorbeelden gegeven van opleidingen/cursussen die een roc aan de gemeente en andere partijen kan aanbieden.