Gemeente Berkelland


Postbus 200
7270 HA Borculo
Tel.: 0545-250 250
Contact en bezoekgegevens

Onder de loep:


In de raadsvergadering van 27 oktober heeft de gemeenteraad besloten het bestemmingsplan "Neede, Beatrixstraat Marktplein 2009" gewijzigd vast te stellen. De meningen over de verschillende fracties waren verdeeld.

D66: Tegen bebouwing Marktplein

D66 is van mening dat het college met de verkoop van een gedeelte van het Marktplein een besluit heeft genomen dat strijdig is met de gemeentewet. De verkoop is niet meer terug te draaien, wel had de gemeenteraad de kans om nog op de rem te trappen en de bestemmingsplanwijziging af te keuren. In dat geval was er nog de mogelijkheid geweest tot het serieus betrekken van de markt in het traject van het opstellen van de dorpsvisie Neede. De meerderheid besliste anders. Veel activiteiten zullen hierdoor helaas moeten uitwijken of in het gedrang komen.

CDA: Zeker een verfraaiing

De CDA-fractie stemt van harte in met het voorstel voor de nieuwbouw aan het Marktplein in Neede; zeker een verfraaiing!

De tent van de carnavalsvereniging past prima op het plein en ook de marktkramen passen, waarbij de opstelling zelfs klantvriendelijker wordt.

Met de nieuwbouw verdwijnt het onooglijke oude postkantoor en krijgt het kale marktplein een mooie wand. Initiatiefnemer Woonplaats zorgt dat de nieuwbouw ook direct bewoond wordt, zodat er geen sprake is van bouwen voor leegstand. Zowel de nieuwbouw zelf, alsook de te leveren zorg aan de bewoners zorgt voor extra werkgelegenheid; in deze tijd meer dan welkom!

Gemeentebelangen: Meerwaarde voor Neede

"Het is één van de moeilijkste zaken: het een ieder naar de zin te maken" (Citaat van mijn moeder).

Het plan bracht nogal commotie met zich mee. Buurtbewoners waren gehoord en de hoogte van de appartementen werd aangepast. Maar de gebruikers van de markt waren vergeten. De carnavalstent en de weekmarkt leken in de verdrukking te komen.

Te elfder uren ontvingen de fracties een tekening. Met enig schuifwerk bleken beide activiteiten wel mogelijk. Weer waren belanghebbenden niet op de hoogte gebracht.

Het appartement ziet er mooi uit. Een meerwaarde voor Neede. Het grootste bezwaar zit `m in de communicatie. Dit is een slecht begin van het project `de regisserende gemeente'.

Hopelijk houden toekomstige bewoners van de appartementen wel van carnaval.

GroenLinks: Integrale aanpak nodig

GroenLinks heeft tegen het voorstel voor bouwen op de Needse markt gestemd. Het centrum van Neede heeft meer nodig dan één nieuw gebouw. De situatie in het gebied van de markt en de rest van het winkelcentrum (Borculoseweg, Oudestraat, Nieuwstraat) vraagt om een integrale aanpak.

GroenLinks vindt verder dat het gebouw - ondanks een aangepast ontwerp
- een te kolossale uitstraling heeft. In de Berkellandse centra worden de laatste jaren te grote gebouwen neergezet. Dit past niet bij de uitstraling van de dorpskernen.

markt Neede.jpg

PvdA: Zorg centraal in Neede

Al sinds 2002 zijn plannen ontwikkeld voor het oude postkantoor in Neede. Nu verkoopt de gemeente Berkelland zo'n 300 vierkante meter van het marktplein en komen er zestien zorgwoningen op het Marktplein aan de Beatrixstraat. De PvdA is blij dat de gemeente niet langer wacht op uitkomsten van de dorpsontwikkelingsvisie en dat toekomstige bewoners van het zorgcomplex midden in de gemeenschap kunnen leven.

Na de bouw kunnen gewoon activiteiten op de markt blijven plaatsvinden, al zullen tenten en kramen misschien anders opgesteld moeten worden. Voor grotere evenementen kan wellicht worden uitgeweken naar het terrein bij de muziekkoepel.

Op de markt is............

VVD: `Ten algemenen nutte'

Marktpleinen staan van oudsher ten dienste van de bevolking. Markten, slavenhandel, feesten, huwelijken, kerkdiensten, redevoeringen maar ook executies werden op marktpleinen gehouden. Openbaar en ten algemenen nutte.

Het lijkt dus vanzelfsprekend om bij ingrijpende wijzigingen aan zo'n marktplein ook de gebruikers te betrekken en serieus te nemen.

Helaas wilde de verantwoordelijke wethouder desgevraagd niet zeggen of dit daadwerkelijk gebeurd was. De kosten van eventueel enkele maanden uitstel waren ook niet inzichtelijk te krijgen.

Gevraagd om mee te denken over de toekomst van je woonplaats ga je er niet van uit dat bepaalde aspecten niet (meer) bespreekbaar zijn.

Wie neemt wie serieus??

Trefwoorden Gemeenteraad
Mutatiedatum 09/11/2009