Gemeente Berkelland


Postbus 200
7270 HA Borculo
Tel.: 0545-250 250
Contact en bezoekgegevens

Berkelland werkt mee aan aanvragen tijdelijke stimuleringsregeling woningbouw


Berkelland heeft twaalf woningen in plan `Op de Bleek' in Eibergen en tien woningen in de wijk Schollenkamp (tweede fase) ingediend voor de tijdelijke stimuleringsregeling woningbouw van minster Van der Laan.

Stimuleringsregeling tegen economische crisis

De minister van Wonen, Wijken en Integratie, Eberhard van der Laan, heeft de Tijdelijke stimuleringsregeling woningbouwprojecten 2009, tweede tranche, vastgesteld. De regeling past in het kabinetsbeleid om de gevolgen van de economische crisis voor huishoudens en bedrijven af te zwakken. Bedoeling is ervoor te zorgen dat woningbouwprojecten die tot nu toe niet tot uitvoering komen alsnog van start te laten gaan. De minister heeft voor dit doel 150 miljoen beschikbaar. De bijdrage per woning bedraagt maximaal 10.000 euro. Een bijdrage gaat naar de aanvragende gemeente, die er voor zorgt dat de uitvoerende partij er over kan beschikken. De keuze voor de te helpen projecten is aan de gemeente.

Maatstaven

Voor toekenning van een bijdrage geldt een reeks maatstaven. De belangrijkste ervan op een rij gezet:

* de bij een project betrokken partijen moeten zelf ook een financiële inspanning leveren om de bouwwerkzaamheden voor 1 juli 2010 te laten voortzetten of starten,

* een toelichting van de gemeente op de vraag wat de oorzaak is van de vertraging en aanduiding van de kosten daarvan,
* een verklaring van de gemeente waaruit blijkt dat voortzetting van het project na subsidieverlening aannemelijk is,
* een bewijs dat de bouw na subsidieverlening en feitelijk ook werkelijk voltooid wordt; dit vergt een afbouwgarantie,
* het meest kansrijk zijn projecten waarvoor al een bouwvergunning geldt; naarmate er nog meer moet gebeuren in een eventuele procedure tot verlening van vergunning slinkt de kans op een bijdrage.

Korte termijn

De subsidieregeling is ingesteld op 6 oktober 2009. Op 29 oktober 2009 moesten aanvragen al bij SenterNovem zijn ingediend. Dit is de uitvoeringsinstantie die namens de minister de aanvragen beoordeelt. Haast was dus geboden.

Keuze in Berkelland

Vanuit Berkelland golden de volgende overwegingen voor de indiening:
* Beschikt het bedrijf al over een bouwvergunning of heeft het daar binnen zeer korte tijd zicht op?

* Zijn de woningen bedoeld voor de doelgroep starters, ofwel woningen van 170.000 euro v.o.n., hierbij inbegrepen de iets hoger geprijsde hoekwoningen die aansluiten op de starterswoningen?

Aan de hand van deze overwegingen heeft de gemeente contact gehad met de bedrijven Ter Steege Eibergen B.V. uit Rijssen en Roosdom Tijhuis voor achtereenvolgens de gebieden Op de Bleek in Eibergen en Schollenkamp, fase 2, in Borculo.

Ter Steege heeft bouwvergunning voor 38 woningen, waarvan er 24 in de categorie starterswoningen vallen. De bouw is nog niet gestart. Ter Steege wil nu twaalf starterswoningen bouwen.

Roosdom Tijhuis heeft al bouwvergunning voor veertien rijwoningen, verdeeld over drie blokken van 5, 4 en vijf woningen. Eén blok is al gebouwd. De beide andere blokken van in totaal tien woningen nog niet. Daar komt verandering in als de subsidieaanvraag succes oplevert. De stimuleringsregeling kost de gemeente geen geld.

Trefwoorden Woningbouw
Wijk/regio Borculo, Eibergen
Mutatiedatum 09/11/2009