Gemeente Berkelland


Postbus 200
7270 HA Borculo
Tel.: 0545-250 250
Contact en bezoekgegevens

Waardering burgerjaarverslag, gemeenschapsraad Neede en website getoetst

Bijna 600 inwoners van Berkelland hebben de derde internetpeiling ingevuld. De vragen gingen over het burgerjaarverslag, de gemeenschapsraad Neede en de gemeentelijke website. Eind 2008 stuurde de gemeente Berkelland een internetenquête aan 5000 inwoners, met een uitnodiging om zich aan te melden als vast lid van een burgerpanel op Internet. Met de huidige internetpeilingen tot gevolg.

Breed inititatief
Wethouder Leo Scharenborg van kwaliteitszorg: "Meten = weten. B&W, raadsleden en ambtenaren willen graag weten wat er onder de inwoners van onze gemeente leeft. Daarom is er dit burgerpanel via internet. Het initiatief voor onderwerpen in de peiling ligt niet alleen bij de gemeente.

Burgerjaarverslag
Een eerste opvallende uitkomst is dat tweederde van de ondervraagden het burgerjaarverslag niet heeft gelezen. Daarentegen vindt ruim 80% het wel belangrijk dat er een jaarverslag is. Gevraagd naar de gewenste inhoud van zo'n jaarverslag geven de meeste leden van het burgerpanel aan dat ze vooral geïnteresseerd zijn in de activiteiten van de gemeente in het verslagjaar.

Gemeenschapsraad Neede
De gemeente benadrukt de noodzaak van lokale belangenorganisaties. Dit komt onder andere naar voren in het convenant met de kleine kernen. Ook voor de grote kernen kunnen belangenorganisaties een belangrijke rol spelen. Uit de enquête blijkt dat de inwoners van Neede deze mening delen. Deze en andere uitkomsten uit de enquête zullen gebruikt worden in de evaluatie van het convenant tussen de gemeente Berkelland en de gemeenschapsraad Neede.

Gemeentelijke Website
Bijna 84% van de geënquêteerden geeft aan dat zij recent de gemeentelijke website heeft bezocht. Verder is opvallend dat ruim

80% van de leden van het burgerpanel via de website aanvragen zou willen indienen (bijvoorbeeld een paspoort) om vervolgens het product bij de gemeente op te halen. De enquête geeft daarmee interessante informatie over het gewenste gebruik van de gemeentelijke website.

Gebruikt om besluiten te onderbouwen
De onderzoeksresultaten zullen onder andere gebruikt worden voor de bezinning op het vervolg van het burgerjaarverslag. Verder zal de gemeente de uitkomsten gebruiken in de evaluatie over het convenant met de gemeenschapsraad Neede. Doel is om de serieuze rol die lokale belangenorganisatie kunnen spelen nog verder uit te werken.

Tot slot zal de gemeente de uitkomsten van de vragen over de website gebruiken om verder invulling te geven aan de dienstverlening die vanuit de website beschikbaar kan worden gesteld.

Volledige uitkomsten
De volledige uitkomsten van de peilingen staan op: Internetpeilingen

Mutatiedatum 09/11/2009