Gemeente Berkelland


Postbus 200
7270 HA Borculo
Tel.: 0545-250 250
Contact en bezoekgegevens

Vrijwilligers gezocht voor burenhulp `Hartveilig Wonen'

Gelijk de eerste minuten reanimeren is van levensbelang.

Ongeveer één keer per week krijgt een inwoner van Berkelland een hartstilstand. Dan is het zaak snel te reanimeren, want na zes minuten wordt de kans op overleven steeds kleiner. Wie kan er sneller zijn dan iemand uit de buurt? Vanaf deze gedachte is het project `Hartveilig Wonen in Berkelland' met hulpverlening uit de buurt opgezet. Voor dit project is de ambulancedienst én de gemeente Berkelland op zoek naar vrijwilligers. Vooral inwoners van de dorpskernen Borculo, Ruurlo, Eibergen en Neede worden opgeroepen om zich als vrijwilliger op te geven. Wilt u zich inzetten voor mensen in een noodsituatie in uw buurt, meldt u zich dan aan via www.aedalert.nl.

24 uur per dag en zeven dagen per week

Voorwaarde is wel dat kandidaten 24 uur per dag en zeven dagen per week een sms-je op hun mobieltje willen ontvangen. Als er een melding bij de alarmcentrale 112 binnenkomt, dan wordt er een sms-je gestuurd aan een groep van ongeveer twintig personen. Zij krijgen een oproep om direct in actie te komen:


- de ene helft gaat naar het adres om te reanimeren


- de andere helft haalt een openbaar toegankelijke AED (schokapparaat) op en gaat daarmee naar het adres van het slachtoffer.

Het sms-je gaat naar de hele AED-groep om er zeker van te zijn dat er minimaal twee komen. Deze georganiseerde vorm van burenhulp heet `Hartveilig Wonen'. In Berkelland zijn plannen en initiatieven voor 25 tot dertig AED-groepen. Hiervan zijn er dertien tot vijftien in het buitengebied en drie of vier groepen per grotere kern. Dit aantal is nodig voor een redelijke dekking van het gebied van Berkelland.

Oproep

Een AED-groep wordt aangestuurd via de alarmcentrale 112 en de ambulancedienst. In Gelselaar is al een AED-groep actief. Binnenkort volgen meer in het buitengebied, waar het `naoberschap' een sterk punt is om vrijwilligers te werven.

AED aangeschaft en vrijwilligers opgeleid

Bij een hartstilstand moet je snel en op een juiste manier te werk gaan. Inmiddels hebben verenigingen en bedrijven op diverse plekken een AED aangeschaft en vrijwilligers opgeleid. Met succes. De ambulancedienst wil deze vorm hulpverlening uitbreiden naar wijken en buurten, want in vier van de vijf gevallen treft het mensen in huis. De gemeente Berkelland ondersteunt deze vorm van burenhulp, waarin vrijwilligers:


- zich inzetten voor mensen in hun woonomgeving


- reanimatie kunnen toepassen totdat de ambulance er is en


- beschikken over een AED-apparaat uit de buurt

Informatie

Meer informatie vindt u op www.aedalert.nl en hier kunt u zich ook opgeven.

Trefwoorden Gezondheid
Mutatiedatum 09/11/2009