FNV


9-11-2009

Tijdens crisis blijvend investeren in kennis, scholing en innovatie

De vakcentrale FNV vindt dat het juist in tijden van crisis erg belangrijk is om blijvend te investeren in kennis, scholing en innovatie. Iedere euro die geïnvesteerd wordt in scholing en onderwijs, levert meer op dan het aflossen van een euro van de staatsschuld.

Dat schrijft de vakcentrale in een brief aan de Vaste Commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van de Tweede Kamer. In deze brief geeft de FNV haar commentaar op de Onderwijsbegroting 2010. Dit commentaar is vooral gericht op beroepsonderwijs, educatie, leven lang leren en kinderopvang.

Burger betaalt de crisis De FNV maakt zich zorgen om de bezuinigingen die in het kader van de crisis worden aangekondigd. Zoals het er nu voorstaat, kan zij niet anders concluderen dan dat de burger de crisis betaalt. De vakcentrale roept het kabinet op om op een andere manier naar de crisis te kijken en uit te gaan van onder meer duurzame economische groei en het veiligstellen van de arbeidsmarktpositie van de lagere en middeninkomens.

Maatregelen Belangrijke maatregelen waar de FNV voor pleit zijn onder andere:
* Herinvoeren 80 procent scholingsaftrek voor zzp'ers Dit betekent dat 80 procent van het bedrag dat een zzp'er uitgeeft aan scholing wordt vergoed via fiscale maatregelen. De motivatie hierachter is dat scholingslasten voor een zzp'er dubbel tellen omdat deze geen verletkosten krijgt vergoed. Daardoor komt de tijd die hij of zij aan scholing kwijt is geheel voor eigen rekening.
* Scholing en deeltijd-WW De FNV vraagt extra aandacht voor scholing tijdens deeltijd-WW. In een aantal sectoren raken scholingsfondsen uitgeput en zijn weinig scholingsmiddelen aanwezig. De FNV vraagt het kabinet om waar nodig financieel bij te springen ten behoeve van scholing van werknemers in deeltijd-WW.
* Verhogen maximumuurtarief bso Het maximumuurtarief voor de buitenschoolse opvang (bso) van 5,82 euro is te laag vastgesteld. Uit gezamenlijk onderzoek van de FNV en de MO-groep bleek vorig jaar al dat de uurprijzen in de bso in een derde van de gevallen hoger uitvallen dan het maximumtarief in 2009 van 6,10 euro. Nu het kabinet dit bedrag verlaagd heeft, zullen ouders nog meer zelf moeten gaan betalen. De FNV stelt daarom voor het maximumuurtarief voor de bso gelijk te stellen aan het (hogere) uurtarief voor de kinderdagverblijven, namelijk 6,25 euro.