Gemeente Berkelland


Postbus 200
7270 HA Borculo
Tel.: 0545-250 250
Contact en bezoekgegevens

Gemeente sluit overeenkomst met waterschap over het baggeren van water

Berkelland sluit een overeenkomst met het waterschap Rijn en IJssel om baggerslib van de waterbodems te verwijderen. Met deze werkzaamheden, die grotendeels in de periode 2010-2012 zullen plaatsvinden, is een bedrag van ongeveer 1 miljoen euro gemoeid. De gemeente betaalt hiervan ongeveer vier ton.

Kans grijpen..

Wethouder Johan Vennevertloo van milieu: "Nu door het gescheiden rioolstelsel steeds minder vuil water vanuit het riool in het oppervlaktewater komt, is het ook zinvol om de vervuiling uit het verleden te verwijderen. Dit biedt een kans voor schoon en natuurlijk water in onze woonomgeving. En deze kans grijpen we met beide handen aan. "

Onderzoek

De gemeente Berkelland heeft samen met het waterschap de waterbodems laten onderzoeken. Daaruit kwam naar voren dat uit de vier kernen samen meer dan 25.000 m3 bagger van de waterbodem opgeruimd moet worden. Dan kan worden voldaan aan de eisen die voor ons stroomgebied zijn aangegeven in de zogenaamde `kaderrichtlijn water'. Na het onderzoek is met het waterschap afgesproken wie wat moet opruimen en betalen. En die afspraken zijn nu in een overeenkomst vastgelegd.

Bagger gedeeltelijk herbruikbaar

In het onderzoek is de dikte van het te verwijderen slib bepaald. Het slib zal worden afgevoerd naar een speciaal depot van het waterschap in Drempt. Het grootste deel van de bagger is herbruikbaar. Het wordt onder andere in `tussendepots' nabij Borculo ingedroogd, waarna het als landbodem gebruikt kan in geluidswallen of andere nuttige ophogingen die beschikbaar zijn in of nabij onze gemeente.

Eenmalige kosten

Geraamd is dat gemeente en waterschap samen ongeveer 1 miljoen euro uitgeven aan deze klus. Van die kosten betaalt de gemeente ongeveer 400.000 euro. De planning is dat het grootste deel van het baggerwerk in de periode 2010-2012 uit te voeren. Het gaat om werken in de drie kernen Borculo, Neede en Eibergen en een klein deel in Ruurlo. Het waterschap gaat zelf het baggeren in de kleine kernen en het buitengebied laten uitvoeren. Nadat deze inhaalslag is gedaan, neemt het waterschap het `normale baggeren' in alle kernen weer voor haar rekening.