Gemeente Berkelland


Postbus 200
7270 HA Borculo
Tel.: 0545-250 250
Contact en bezoekgegevens

Najaarsnota van gemeente Berkelland laat overschot van kleine zes ton zien

Voor het begrotingsjaar 2009 komt de financiële tussenstand van de gemeente Berkelland nu op een kleine zes ton (een bedrag van 578.685 euro) positief uit. Het college van burgemeester en wethouders biedt de gemeenteraad deze najaarsnota aan. Het college stelt de raad voor om de helft van dit geld in de algemene reserve te stoppen. De rest gaat naar de reserves voor wegen en onderwijs. De gemeenteraad behandelt de voorjaarsnota op 8 december.

Gezond maken gemeentelijke financiën in drie stappen

De najaarsnota laat dus een overschot zien, die weer bij de reserves kan worden opgeteld.

Al met al ziet de financiële situatie van de gemeente Berkelland er dan ook veel gunstiger uit dan in het begin. Het gezond maken van de gemeentelijke financiën vond de afgelopen jaren in drie stappen plaats. Ten eerste een goede reservepositie, ten tweede een sluitende jaarbegroting en tot slot een gezond meerjarenperspectief.

`Plussen en minnen'

De 578.685 euro die bij de reserves kunnen worden toegevoegd, komen in hoofdlijn door de volgende `plussen en minnen' tot stand:
* Er zijn voor zo'n zes ton meer bouwleges ontvangen. Het bouwen in Berkelland gaat dit jaar - ondanks de crisis - nog gewoon door.
* Voor zo'n vier ton hoefde er minder geld aan de riolen te worden besteed.

* Het opheffen van de ziektekostenverzekering voor ambtenaren IZA leverde eenmalig vier ton op.

* Het dividend op aandelen van BNG (Bank Nederlandse Gemeenten), Nuon en Vitens viel een kleine vier ton mee.
* Daarentegen viel de algemene uitkering uit het gemeentefonds (`Rijksbijdrage') met ruim vier ton tegen,

* En was de recessie wel merkbaar als het om de `bijstandsuitkeringen' (o.a. Wet Werk en Bijstand) ging: zeven ton negatief.

* De Wet Maatschappelijke Ondersteuning (met name de huishoudelijke hulp en woningaanpassing) kostte een kleine zes ton extra, maar daar kregen we eenmalig ook weer vijf ton voor terug.

Algemene reserve stond vier jaar geleden op 4,6 miljoen negatief

De vermogenspositie (algemene reserve) van Berkelland kwam in 2005 nog op 4,6 miljoen negatief uit. De algemene reserve bedraagt nu negen miljoen positief. We hebben `wat vlees om de botten' om tegenvallers op te vangen. Daarnaast hebben we ook een sluitende jaarbegroting. Een gezond meerjarenperspectief vormt - met de lagere uitkering van het Rijk door de economische crisis - een uitdaging voor de komende jaren.

Begrotingscyclus

Naast de begroting en de jaarrekening leggen burgemeester en wethouders tweemaal per jaar een tussenstand aan de gemeenteraad voor: de voorjaarsnota en de najaarsnota. Dit geeft de raad de gelegenheid bij te sturen. Het gaat dan niet alleen om cijfers, maar ook om beleidspunten waarvan de gemeenteraad kan aangeven dat B&W deze anders of sneller moeten uitvoeren.

Trefwoorden begroting
Mutatiedatum 09/11/2009