vbv De Graafschap

PERSBERICHT

09-11-2009

De Graafschap distantieert zich van selecte groep relschoppers

Zondag 8 november jongstleden kon de wedstrijd FC Emmen tegen De Graafschap door middel van vrij vervoer worden bezocht. Naast de georganiseerde supportersbusreis vanuit De Graafschap, zijn er ruim 150 personen met de trein vertrokken vanuit Doetinchem, het zogenaamde vrije vervoer.

Tijdens deze treinreis zijn de nodige vernielingen gepleegd en is het in Coevorden tot ongeregeldheden gekomen met de politie. De Graafschap is geschrokken van het impact van deze ongeregeldheden, welke zijn veroorzaakt door een kleine groep van zo'n 20 relschoppers. Daar het voor de politie in Coevorden ondoenlijk was om direct de goede van de kwaden te scheiden is in eerste instantie de gehele groep aangehouden.

Naar nu blijkt, zijn er daadwerkelijk zes arrestaties verricht. Deze verdachten zitten voorlopig nog vast. Van deze verdachten hebben vijf personen een seizoenkaart. De groep varieert in de leeftijd van 16 tot 26 jaar.

De Graafschap distantieert zich uitdrukkelijk van het gebeuren en wenst het onderscheid te maken tussen de echte De Graafschap supporters en de relschoppers. De club ziet een algehele maatschappelijke tendens als het gaat om toenemend openbaar geweld en betreurt dit ten zeerste. Deze kleine groep, grijpt het voetbal aan om te rellen en sleept vaak een grotere groep met zich mee. Het is een structureel vraagstuk van de club om te kijken hoe het met deze maatschappelijke problematiek het beste kan omgaan.

Als antwoord op de ongeregeldheden heeft De Graafschap besloten om de zes verdachten, minimaal gedurende het justitiële onderzoek, een stadionverbod op te leggen. Tevens kunnen de uitwedstrijden voorlopig alleen nog via een verplichte buscombi worden bezocht.

De Graafschap hecht er waarde aan om te vermelden dat de supporters, die met het georganiseerde busvervoer zijn meegereisd, allen de wedstrijd gewoon konden bezoeken en hebben gezorgd voor een goede sfeer. Daar de zaak in handen is van justitie, kan De Graafschap inhoudelijk niet reageren op het gebeuren.


*********