Vaccinatie tegen Mexicaanse griep ook voor jonge kinderen

Meer groepen moeten beschermd

Minister Klink van Volksgezondheid heeft besloten dat ook jonge kinderen zich mogen laten vaccineren tegen Nieuwe Influenza A (H1N1), ook wel bekend als Mexicaanse griep. Verder roept hij zwangere vrouwen vanaf 14 weken zwangerschap op om zich te laten vaccineren

Hiermee volgt minister Klink het advies van de Gezondheidsraad dat vandaag bekend werd. Het gaat om een vervolg op eerdere adviezen van de Gezondheidsraad, op basis van de nieuwste inzichten over Nieuwe Influenza A. Omdat Nieuwe Influenza A een nieuwe griep is, is er wereldwijd voortdurend sprake van voortschrijdend inzicht.

Het advies luidt om kinderen in de leeftijd van 6 maanden tot en met 4 jaar te laten vaccineren. Reden hiervoor is dat jonge kinderen meer kans hebben om griep op te lopen. Daardoor hebben zij relatief meer last van gezondheidsproblemen bij Nieuwe Influenza A (H1N1). Wanneer kinderen uit deze groep complicaties krijgen en in het ziekenhuis beademd moeten worden, kunnen zij blijvende lichamelijke schade oplopen. Klink wil deze groep kinderen zoveel mogelijk beschermen door hen vaccinatie aan te bieden. Juist voor deze kinderen biedt vaccinatie meer voordelen voor hun gezondheid dan de nadelen van eventuele bijwerkingen.

Het vaccin tegen Nieuwe Influenza A is niet geregistreerd voor gebruik bij kinderen tot en met 5 maanden. Daarom krijgen deze kinderen de vaccinatie niet aangeboden. Om hen toch zo goed mogelijk te beschermen, mogen huisgenoten zich laten vaccineren. Dit om te voorkomen dat zij het kind besmetten.

Voor zwangere vrouwen vanaf 14 weken zwangerschap is het vaccin al beschikbaar. Minister Klink wil hen nu met klem adviseren om de prik te halen.

Zwangeren kunnen zich laten vaccineren door de huisarts. Zij horen van hun verloskundige, gynaecoloog of huisarts of zij in aanmerking komen voor vaccinatie. Vervolgens neemt de zwangere vrouw zelf contact op met de huisarts.

De vaccinatie tegen Nieuwe Influenza A is niet verplicht. GGD'en zullen de vaccinatie voor kinderen geboren na 23 november 2004 en vòòr 23 mei 2009 uitvoeren vanaf 23 november.


-0-0-0-