Ingezonden persbericht


Persbericht

PayFair kondigt implementatie aan
van nieuwe SEPA compliante betaalkaart voor Europa

Brussel, 9 november 2009
PayFair heeft de eerste SEPA-implementatie van de nieuwe Europese betaalkaart voor Europese consumenten, winkels en banken aangekondigd. Met de leus "Eén kaart voor één Europa!" zijn supermarkten in België begonnen betalingen met de PayFair-kaart te aanvaarden - een Colruyt-supermarkt nabij Brussel op kop. PayFair-partner Atos Wordline steunde de lancering door de terminalinfrastructuur te leveren. De introductie van de kaarten in Duitsland samen met partneronderneming easycash is gepland voor begin 2010. PayFair zorgt voor concurrentie op de Europese betaalkaartenmarkt door een alternatief te bieden voor de nationale betaalkaarten, die weldra zullen ophouden te bestaan. Voor de consument levert dat een nieuwe en gemakkelijke manier van betalen op.

De Europese autoriteiten willen één interne markt voor transacties met kaarten en voor bankrekeningen, zoals er nu ook nog maar één valuta is voor betalingen in contanten. Verwacht wordt dat de SEPA (Single European Payments Area) alleen al voor kaarten zal leiden tot aanzienlijke besparingen op transactiekosten voor particulieren en ondernemingen. Daarnaast zal een aantal nationale betaalkaarten (Bancontact/MisterCash in Belgium, Pin in Netherland, Bancomat in Luxemburg, Laser in Ireland) niet SEPA-compliant worden en moeten worden vervangen door Europese oplossingen. PayFair is het eerste en momenteel enige onafhankelijke initiatief dat banken in staat stelt hun cliënten een echte SEPA-compliant kaart aan te bieden die toekomstbestendig is en zowel geschikt is voor contactloze en mobiele betalingen als voor betalingen van kleine bedragen. Dit tegen attractieve transactiekosten voor winkeliers en banken.

Volgens oprichter en bedrijfsleider Dominique Buysschaert onderscheidt PayFair zich doordat het ontwikkeld is met de SEPA-criteria in het achterhoofd. "Wij bieden een kaart voor heel Europa die voordelen inhoudt voor zowel consumenten, handelaars als banken. Dat is precies wat de autoriteiten wilden. Enkele van onze sterke punten zijn efficiëntie, transparantie en een onafhankelijk bestuur waarin alle partijen vertegenwoordigd zijn. De veiligheidsstandaarden zijn van het hoogste niveau. De nieuw ontwikkelde infrastructuur die gebruik maakt van de nieuwste technologieën garandeert een maximale efficiëntie en sluit problemen met oudere systemen en fraude uit."

Na deze eerste lancering in één supermarkt zullen als volgende stap nog voor het einde van het jaar meer winkels de PayFair-kaart aanvaarden. In de loop van het volgende jaar zal PayFair ook gelanceerd worden in Duitsland in samenwerking met easycash, de grootste Duitse netwerkdienstenleverancier. Daarna zijn Frankrijk, Nederland en andere Europese landen aan de beurt. Invoering in heel Europa is voor winkels relatief snel te verwezenlijken, aangezien de aanvaarding op SEPA-compliante terminals alleen een kleine software-update vereist. Dat zal dan te danken zijn aan de eerste geïnteresseerde acquirers die PayFair in hun productaanbod integreren.

Gezien de toenemende belangstelling voor PayFair in heel Europa, onderzoekt de organisatie nu hoe de lancering en de expansie nog sneller kan gerealiseerd worden.

Over PayFair
PayFair is het nieuwe Europese kaartinitiatief, dat van start is gegaan in 2007. Het is ontwikkeld door een onafhankelijke groep experts in financiën, IT en detailhandel. Omdat kaarten, mobiele en elektronische transacties in sneltempo de plaats innemen van contante betalingen als het belangrijkste betaalinstrument in Europa, biedt PayFair consumenten, banken en handelaars een snel, veilig en efficiënt middel om de dagelijkse betalingen te vergemakkelijken. PayFair gaat een samenwerkingsverband aan met alle marktactoren om transparantie en een open concurrentieomgeving te bevorderen.

Over Colruyt
Colruyt Group is een grote Belgisch kleinhandelsketen met meer dan 320 winkels in België, Frankrijk en Luxemburg. De volgende winkels maken deel uit van de groep: OKay, DreamLand, BIO-Planet, Spar, DATS 24 en natuurlijk Colruyt, de nummer één op het gebied van efficiënt inkopen tegen de laagste prijzen.




Ingezonden persbericht