Ingezonden persbericht


Overtuigende zege brengt Jasper van den Heuvel Groep N-titel

Barneveld, 9 november 2009. Ook in de Conrad Euregiorally stond er geen maat op de equipe Jasper van den Heuvel/Martine Kolman. Na rond het Twentse Hengelo alle 12 klassementsproeven oppermachtig te hebben gewonnen, grepen de Barnevelders met een maximale score het Groep N-kampioenschap. In het algemene Rallyclinic Dutch Open-klassement eindigde de rijder als tweede maar Martine Kolman greep wel de hoofdprijs onder de navigatoren.

Mocht Bernhard ten Brinke in de afsluitende wedstrijd alsnog een foutje maken dan zouden Jasper van den Heuvel en Martine Kolman genadeloos hebben toegeslagen. Maar de voormalige circuitcoureur reed met zijn beresterke Ford Focus WRC andermaal een foutloos parcours en streek zo terecht de titel op. Tegen een volbloed World Rally Car is met een standaard Groep N-bolide als de Mitsubishi Evo 10, waarmee Van den Heuvel rijdt, nu eenmaal niets in te brengen. "Het enige dat we kunnen hopen is dat het baggerweer wordt want dan maken we een kans", meldde Van den Heuvel vooraf. Maar het bleef droog en dus was het pleit daardoor feitelijk al geslecht. Toch ging de Barnevelder als vanouds tot aan het gaatje, zelfs toen op de zondagmorgen een stevige mist het zicht flink beperkte. "Dat we alle proeven heel goed op notes hebben staan bleek toen wel want op KP8 waren we in de mist maar een seconde langzamer dan toen we wel goed zicht hadden. Alleen op de eerste KP van die dag was iedereen een stuk langzamer dan bij de tweede rondgang, omdat er toen echt nauwelijks zicht was. Trouwens, zaterdagavond was het met spekgladde weggetjes, waarvan sommige met klinkers waarover gras groeide, ook een listige bedoening. Maar we hebben geen enkel slippertje gemaakt en steeds maximaal snel gereden", vertelde Martine Kolman, die zich sinds gisteren de allersnelste navigator van het land mag noemen. Jasper van den Heuvel nam zijn tweede plaats gelaten. "Petje af voor Ten Brinke want ze hadden het dit jaar heel goed voor elkaar en hij is terecht kampioen geworden". In zijn eigen klasse, de 'showroom' Groep N-categorie, was de Barnevelder zelf de maat der dingen. Eenmaal ging de motor stuk (Exotic Green Rally) en eenmaal liep de wielophanging in een diepe kuil onherstelbare schade op (Hellendoornrally), maar in de andere vijf wedstrijden stak hij ver boven zijn Groep N-collega's uit. En daar er per seizoen maar vijf van de zeven wedstrijden voor de stand in aanmerking komen scoorde hij dus de maximale 250 punten in de klasse. "Weer Groep N-kampioen. Dat is toch sterk werk, dunkt me", concludeerde hij. In de nabije toekomst gaat het er misschien wat anders aan toe, zo voorspelt hij: "Volgend jaar mogen we in een Groep N een grotere 33 millimeter inlaatrestrictor monteren en dat moet het snelheidsverschil met de World Rally Cars voor een groot deel opheffen. Blijven natuurlijk nog factoren als gewicht, remmen en divers technische hoogstandjes bij de WRC's, maar dat kunnen we waarschijnlijk met hard rijden aardig compenseren. Alleen wáár gaan we rijden? Als het aan ons ligt dan gaan we in 2010 zeker een aantal grote buitenlandse wedstrijden aanpakken. En dan het liefst op gravelwegen, want daarop heb ik nog het nodige te leren, wil ik ook daar kunnen winnen. Ik hoop dat we dan ook weer mogen rekenen op onze geweldige sponsors, waarmee we dit jaar zo'n mooi seizoen hebben kunnen afwerken. Bij deze wil ik ze dan ook graag bedanken".

Uitslag: 1. Kuipers/Hagman (Ford Focus WRC) 160 km, 12 kp's in 1 uur 12m 17; 2. Ten Brinke/Van Goor (Ford Focus WRC) op 33 sec.; 3. Huzink/Aaltink (Subaru Impreza WRC) op 1m 06; 4. Van den Heuvel/Kolman (Mitsubishi Evo 10, Gr N4) op 1m 42 Eindstand algemeen: 1. Bernhard ten Brinke 484; 2. Jasper van den Heuvel 480; 3. Piet van Hoof 374; 4. Gert Huzink 464; 5. John Temmink 446; 6. Henk Vossen 418 Eindstand Groep N: 1. Jasper van den Heuvel 250; 2. Henk Vossen 234; 3. Nelis Verkooijen 226; 4. Martin van Iersel 196; 5. Marco Schapers 144; 6. Evert Bolderheij 122 -----------------------