Cinemien
Un Prophète genomineerd voor zes European Film Awards

Amsterdam, 9 november 2009

De Franse misdaadthriller Un Prophète is genomineerd voor zes European Film Awards, waaronder die voor beste film en beste regisseur.

Voor zijn rol in Un Prophète is Tahar Rahim genomineerd voor de European Film Award for Best Actor. Regisseur Jacques Audiard is genomineerd voor de prijs voor beste regisseur en samen met Thomas Bidegain genomineerd voor beste scriptschrijver. Un Prophète is ook genomineerd in de categorie camera (Carlo di Palma European Cinematographer Award) en geluid. De film dingt mee voor de European Film Award voor beste film.

De European Film Academy maakte de nominaties zaterdag bekend op het European Film Festival van Sevilla in Spanje. De prijsuitreiking van de European Film Awards is 12 december in de Duitse stad Bochum.

Jacques Audiard won eerder dit jaar met Un Prophète de Grand Prix du Jury op het filmfestival Cannes. Op het London Film Festival kreeg Un Prophète de prijs voor Beste Film (The Star of London for Best Film) en werd het door juryvoorzitter Anjelica Houston 'a perfect film' genoemd. Un Prophète is een groot box-office succes in Frankrijk en België, wordt wereldwijd enthousiast ontvangen en krijgt lovende kritieken. Na 5 weken trok Un Prophète in Frankrijk al meer dan een miljoen bezoekers. Un Prophète is uitgekozen om Frankrijk te vertegenwoordigen tijdens de 82ste uitreiking van de Academy Awards in de categorie beste buitenlandstalige film.

In Un Prophète vertelt Audiard het verhaal van de tiener Malik El Djebena (Tahar Rahim) die in de gevangenis steeds verder verstrikt raakt in de criminaliteit en op den duur succesvol bendeleider wordt.

Un Prophète draait vanaf 4 februari in de Nederlandse bioscopen.