Ingezonden persbericht

Mexicana treedt 10 november toe tot oneworld

Maandag, 21 september 2009: oneworld®, 's werelds grootste kwaliteitsalliantie, verwelkomt de grootste luchtvaartmaatschappij van Mexico en Midden-Amerika, Mexicana, die dinsdag 10 november tot de alliantie toetreedt. Vanaf die datum biedt Mexicana oneworld's volledige aanbod van services en voordelen aan.

Dochtermaatschappijen MexicanaClick en MexicanaLink treden op hetzelfde moment toe tot oneworld, als affiliate leden.

Vanaf 10 november 2009 kunnen leden van het MexicanaGO frequent flyer programma mijlen verdienen en inwisselen op vluchten van alle oneworld partners, waaronder enkele van de grootste en beste luchtvaartmaatschappijen ter wereld - American Airlines, British Airways, Cathay Pacific Airways, Finnair, Iberia, Japan Airlines, LAN Airlines, Malév Hungarian Airlines, Qantas en Royal Jordanian en bijna 20 affiliate leden. Rusland's grootste binnenlandse luchtvaartmaatschappij S7 treedt in 2010 toe.

MexicanaGO Conquer en Explore kaarthouders krijgen respectievelijk oneworld Emerald en Sapphire status, waarmee ze toegang krijgen tot ca. 550 luchthavenlounges over de hele wereld, aangeboden door de luchtvaartmaatschappijen van de alliantie.

Alle leden van MexicanaGO krijgen binnenkort nieuwe passen, voorzien van het oneworld logo, om ervoor te zorgen dat ze vanaf 10 november in aanmerking komen voor de alliantie voordelen.

Vanaf 10 november kunnen de frequent flyers van de gevestigde oneworld luchtvaartmaatschappijen ook punten sparen en verzilveren op vluchten van Mexicana en haar twee dochtermaatschappijen, evenals profiteren van alle andere oneworld voordelen op deze vluchten.

De netwerken van Mexicana, MexicanaClick en MexicanaLink - 67 bestemmingen en 14 landen in Midden-, Noord- en Zuid-Amerika en Europa, waaronder 37 bestemmingen in Mexico - vallen vanaf dat moment onder oneworld's volledige en uitgebreide assortiment aan alliantietarieven en Sales producten.

Toetreden tot oneworld betekent voor Mexicana een versterking van zowel de concurrentiepositie als de financiële positie. Voor oneworld betekent de toetreding van Mexicana een uitbreiding van het netwerk in Mexico en Midden-Amerika en stelt het oneworld in staat om verder te bouwen aan haar positie als de belangrijkste alliantie op Latijns-Amerika en de grootste Spaanstalige alliantie.

oneworld is momenteel de enige wereldwijde alliantie met leden in Zuid-Amerika, met LAN Airlines en dochtermaatschappijen LAN Argentina, LAN Ecuador en LAN Peru. American Airlines is de grootste maatschappij die de regio internationaal bedient en Iberia is de grootste luchtvaartmaatschappij tussen Latijns-Amerika en Europa.

Mexicana voegt samen met MexicanaClick en MexicanaLink 26 bestemmingen toe aan de oneworld kaart - 24 in Mexico plus Edmonton (Canada) en Oakland (VS).

oneworld's gevestigde luchtvaartmaatschappijen vliegen al naar 13 bestemmingen in Mexico, dat het 11e dichtstbevolkte land ter wereld is, de 13e grootste economie en de achtste populairste toeristische bestemming, met meer dan 21 miljoen buitenlandse bezoekers per jaar. Mexicana's toetreding zorgt voor uitbreiding van de alliantiedekking in het hele land naar 39 bestemmingen.

Mexicana's toetreding zal de dekking van de alliantie in Latijns-Amerika uitbreiden tot bijna 150 bestemmingen. Wereldwijd zal het oneworld netwerk bijna 700 bestemmingen in bijna 150 landen bevatten, met een gezamenlijke vloot van ca. 2.250 toestellen die meer dan 8.000 vluchten per dag uitvoeren, 325 miljoen passagiers per jaar vervoeren, met een jaarlijkse omzet van USD 100 miljard.

Iberia heeft Mexicana ondersteund tijdens het 18 maanden durende alliantie implementatie project, als oneworld sponsor luchtvaartmaatschappij, met werkgroepen die ongeveer 35 activiteitsstromen dekken.

Het werk is vergevorderd in de koppeling van Mexicana's IT systemen aan die van oneworld's gevestigde partners. Dit is verlicht door Mexicana's omschakeling van haar platform naar Amadeus Altea eerder dit jaar, dat al wordt gebruikt door zeven andere oneworld luchtvaartmaatschappijen.

Projecten die Mexicana's diverse interne processen en procedures in overeenstemming brengen met de vereisten van de alliantie, naderen ook hun voltooiing. Uitgebreide personeelstrainingen en communicatieprogramma's zijn nu aan de gang bij Mexicana en de huidige oneworld leden, zodat ze klaar zijn om oneworld's klantenservices en voordelen van de uitgebreide alliantie aan te kunnen bieden vanaf 10 november.

Mexicana en haar dochtermaatschappijen nemen vanaf 1 september 2008 deel aan het Global Explorer round-the-world tarief, dat alle oneworld leden omvat samen met een aantal andere luchtvaartmaatschappijen die niet tot de alliantie behoren.

John McCulloch, oneworld Managing Partner, voegt toe: "oneworld is zeer selectief in wie we uitnodigen om aan te sluiten als nieuw lid. We overwegen alleen luchtvaartmaatschappijen met merken die overeenkomen met de kwaliteit van onze gevestigde partners, die onze prioriteiten van veiligheid, klantenservice en winstgevendheid delen en die ons huidige gezamenlijke netwerk in belangrijke regio's kunnen uitbreiden, in plaats van simpelweg te repliceren wat we al aanbieden. Als grootste luchtvaartmaatschappij in Mexico en Midden-Amerika voldoet Mexicana aan al deze eisen en meer."

Manuel Borja, Mexicana Chief Executive Officer, verklaarde: "Als lid van oneworld zullen we in staat zijn om onze klanten meer keuzes en gemak te bieden, een veel uitgebreider wereldwijd netwerk, meer mogelijkheden om frequent flyer punten te verdienen en te verzilveren, meer lounges, meer klantenservice ondersteuning en betere waarde - services en voordelen buiten het bereik van een individuele luchtvaartmaatschappij of bilateraal partnerschap. Voor Mexicana en onze werknemers versterkt dit onze positie in een steeds concurrerender markt.

Antonio Vázquez, Iberia Chairman and Chief Executive, verklaarde: "Iberia is vereerd om op treden als Maxicana's sponsor voor oneworld, een proces dat de uitstekende betrekkingen tussen beide luchtvaartmaatschappijen heeft versterkt. We verheugen ons erop een nieuwe kwaliteits-luchtvaartmaatschappij aan boord van 's werelds toonaangevende kwaliteitsalliantie te verwelkomen. Mexicana zal oneworld's lang gevestigde positie als toonaangevende alliantie in de Spaanssprekende wereld en in Latijns-Amerika aanzienlijk versterken, waardoor het voor meer klanten makkelijker wordt om meer plekken eenvoudiger te bereiken en voor een betere waarde met enkele van de beste luchtvaartmaatschappijen ter wereld."

Over Mexicana

Mexicana is de grootste luchtvaartmaatschappij in Mexico en Midden-Amerika.

Met MexicanaClick en MexicanaLink wordt naar 14 landen en 67 bestemmingen gevlogen - waarvan 37 In Mexico. MexicanaClick's netwerk omvat 29 bestemmingen in Mexico, plus Havana (Cuba) en MexicanaLink vliegt naar 18 bestemmingen in Mexico.

Mexicana heeft 63 toestellen - 26 Airbus A320s, 21 A391s, 10 A318s, twee A330s, twee Boeing 767-200s en twee Boeing 767-300s. Zij zijn goed voor meer dan 200 vertrekken per dag, met gebruik van de twee-letter airline code MX. Mexicana biedt twee klassen aan - Executive en Economy - met in-flight entertainment schermen in de hele vloot en gratis in-flight maaltijden en drankjes in beide cabines.

MexicanaClick heeft 24 Fokker 100s en zes Boeing 717s, die goed zijn voor 160 vertrekken per dag. De Fokker 100s zijn uitgerust met een enkele "Coach plus" cabine, met leer beklede stoelen met een 89 cm pitch. De 717s bieden twee klassen - Executive en Economy. Alle passagiers krijgen gratis in-flight drankjes en snacks aangeboden. MexicanaClick heeft een eigen vluchtcode (QA), maar alle vluchten voeren ook Mexicana's MX-prefix onder een code-sharing overeenkomst.

MexicanaLink vliegt met 12 new-generation Bombardier CRJ100 regionale toestellen met meer in bestelling. Zij vertrekken meer dan 70 keer per dag, gebruik makend van de I6 code.

Mexicana heeft 8,3 miljoen passagiers vervoerd in 2008, met Click Mexicana nog eens 3,4 miljoen. MexicanaLink is nog geen volledig jaar operationeel. Gezamenlijk hebben ze 8.400 werknemers in dienst.

Mexico City - de op een na dichtstbevolkte metropool ter wereld - is de belangrijkste hub van de maatschappij, met Cancun en Guadalajara als secundaire hubs.

Tegen de tijd dat Mexicana toetreedt tot oneworld, zal het de migratie hebben afgerond van de belangrijkste IT platforms naar Amadeus Altea - naast oneworld partners British Airways, Finnair, Iberia, LAN, Malév Hungarian Airlines en Qantas, met Cathay Pacific die binnenkort ook naar deze provider overstapt.

Onder de belangrijkste bilaterale alliantie relaties van Mexicana vallen die met oneworld's American Airlines en Iberia, waaronder code-sharing, frequent flyer links en through check-in. Het heeft ook bestaande bilaterale samenwerkingen met vier andere oneworld partners - Cathay Pacific (frequent flyer), Japan Airlines (frequent flyer, code-sharing en through check-in), LAN (frequent flyer en through check-in) en Qantas (code-sharing, frequent flyer en through check-in).

Mexicana is in 2007 tijdens de World Travel Awards voor het tiende achtereenvolgende jaar uitgeroepen tot Best Airline Mexico and Central America, tot Beste Business Class Latin America voor het derde achtereenvolgende jaar en Best Internet Site in Latin America. Daarnaast is het door Global Traveler Magazine twee jaar achter elkaar uitgeroepen tot Best Airline in Mexico.

Mexicana is één van de meest ervaren luchtvaartmaatschappijen ter wereld, met vluchten vanaf juli 1921.

In december 2005 is de luchtvaartmaatschappij geprivatiseerd en is nu eigendom van een consortium van particuliere Mexicaanse investeerders.

Mexicana werd in april 2008 aangewezen als oneworld lid.

Over oneworld

oneworld overkoepelt een aantal van de grootste en beste luchtvaartmaatschappijen ter wereld: American Airlines, British Airways, Cathay Pacific, Finnair, Iberia, Japan Airlines, LAN, Malév Hungarian Airlines, Qantas en Royal Jordanian, plus ongeveer 20 dochtermaatschappijen zoals American Eagle, het Zuid-Afrikaanse Comair, Dragonair, LAN Argentina, LAN Ecuador en LAN Peru. Mexicana en haar dochteronderneming Click Mexicana worden lid van de alliantie in 2009 en het Russische S7 in 2010.

Deze luchtvaartmaatschappijen:

· Bedienen samen ca. 700 luchthavens in bijna 150 landen, met ca. 8000 vluchten per dag.

· Hebben bijna 550 luchthavenlounges voor luxeklanten.

· Vervoeren ongeveer 325 miljoen passagiers per jaar.

· Stellen 300.000 mensen tewerk.

· Beheren bijna 2225 vliegtuigen.

· Generen jaarlijks meer dan 100 miljard dollar aan inkomsten.

Dankzij de alliantie kunnen deze luchtvaartmaatschappijen hun klanten meer service en voordelen bieden dan ze dat afzonderlijk zouden kunnen. Dit houdt onder andere in dat klanten de beschikking hebben over een groter routenetwerk, betere mogelijkheden hebben om frequent-flyermijlen en -punten te verdienen en te verzilveren binnen het gehele netwerk van oneworld en gebruik kunnen maken van meer lounges op de luchthavens. oneworld biedt bovendien meer alliantietarieven dan welke alliantie dan ook. oneworld is de enige alliantie met leden uit Zuid-Amerika, het Aziatische Midden-Oosten en Australië.

{0>For further media information, contact:Voor meer media-informatie kunt u contact opnemen met:· {0>oneworld media representative Belgium and Netherlands Ocky Wiemeyer, on +31 20 715 5330, at D >Ocky Wiemeyer, oneworld-persvertegenwoordiger voor Nederland,
telefoon +31 20 715 5330; e-mail ocky@improve-network.com· {0>oneworld Vice-President Corporate Communications Michael Blunt, on +44 7711 997487, at mblunt@oneworld.comMichael Blunt, Vice-President Corporate Communications van oneworld,
telefoon +44 7711 997487; e-mail mblunt@oneworld.com