Wageningen Universiteit en Researchcentrum

Controle van vrijwillige voeropname bij productiedieren

Wageningen 10, 11 en 12 november 2009

Cursusleiding
Prof.dr.ir. E. Decuypere , Katholieke Universiteit Leuven, Heverlee, België Dr.ir. R.P. Kwakkel , Wageningen Universiteit & Researchcentrum, Wageningen Dr.ir. P.C.M. Simons , World's Poultry Science Association/WPSA, Beekbergen

Inleiding
Controle van vrijwillige voeropname
De diervoeding brengt voederbehoefte en voederwaardering bij elkaar. Elk dier laat een bepaalde voeropname zien die, als het goed is, tegemoet zou moeten komen aan de vraag naar voedingsstoffen, nodig voor een optimaal verloop van fysiologische processen in het lichaam. Echter, in de praktijk zien we dat verschillende problemen zich voordoen: dieren eten niet voldoende of juist teveel. In de dierhouderij proberen we die verstoorde homeostase (balans tussen honger- en verzadigingscentrum) te omzeilen door dieren beperkt en dus niet ad libitum te voeren. Dit is niet altijd handig. Dus zoeken we naar het beter leren begrijpen van de controle van de voeropname. De controle en regulering van de voeropname bij productiedieren is een complex mechanisme waarbij zowel diereigen factoren (soort, ras, leeftijd, geslacht en fysiologisch stadium) als niet diereigen factoren (omgeving, voercomponenten) een belangrijke rol spelen. In deze cursus proberen we inzicht te geven in de achtergronden van de voeropname controle en in de mogelijkheden om in de praktijk beter te kunnen sturen op de werkelijke behoefte van het dier. Tijdens de eerste dag van de cursus wordt aandacht besteed aan theoretische concepten van voeropname regulering en de impact van de-regulering van de voer-opname op het optimaal functioneren van het dier. Feitelijk gaan we op zoek naar de interactie tussen de hormonale balans, het zenuwstelsel en de metabolieten op darmniveau. Tijdens de tweede dag worden specifieke problemen bij enkele diersoorten besproken, en waar mogelijk zal bekeken worden of dergelijke problemen eigenlijk ook bij andere diersoorten bestaan. Op de laatste dag komt de beïnvloeding van de voeropname door voerfactoren (nieuwe voeders en voercomponenten) en omgevingsfactoren (klimaat, temperatuur) aan bod.

Wageningen Universiteit & Researchcentrum heeft als missie "To explore the potential of nature to improve the quality of life". Met onze kennis van de natuur en van natuurlijke processen werken wij wereldwijd binnen ons domein van gezonde voeding en leefomgeving aan de verbetering van de kwaliteit van leven. Wageningen UR zet zich in om een concrete en fundamentele bijdrage te leveren aan de grote vraagstukken van deze tijd, zoals de beschikbaarheid van voldoende en gezonde voeding, het omgaan met klimaatverandering en het ontwikkelen van duurzame energievoorziening. Om die rol te kunnen spelen is een open instelling nodig ten opzichte van mondiale ontwikkelingen.

World's Poultry Science Association / WPSA heeft als doel kennis op alle terreinen van de pluimvee wetenschap en pluimvee industrie wereldwijd onder de aandacht brengen. Dit houdt in dat zij de kennisverspreiding, circulatie en uitwisseling van wetenschappelijke informatie stimuleert onder belangstellenden binnen de wetenschap en industrie en dat zij wereld congressen, regionale congressen en overlegorganen organiseert. De WPSA ondersteunt de samenwerking met andere betrokken organisaties om deze doelen te bereiken. Het officiële orgaan van WPSA is World's Poultry Science Journal, dat 4 x per jaar gepubliceerd en verzonden wordt naar alle leden.

De Katholieke Universiteit Leuven heeft als missie een kritisch denkcentrum te zijn waarin grensverleggend onderzoek en kennisoverdracht essentieel en complementair zijn. Behalve onderwijs en onderzoek, heeft de KU Leuven ook andere opdrachten op het vlak van de maatschappelijke dienstverlening: in kritische dienstbaarheid stelt zij haar deskundigheid ter beschikking van overheden, organisaties en bedrijven.