Gemeente Asten mantelzorg

10 november: Dag van de mantelzorg

De gemeenten Asten en Someren houden op 10 november 2009 voor hun mantelzorgers een feestelijke bijeenkomst van 14.00 tot 17.00 uur in De Beiaard aan de Pastoor de Kleijnhof 21 in Asten.

Bent u mantelzorger? Dat zou best kunnen. Want ongeveer één op de tien Nederlanders is mantelzorger. Iedereen die zorg verleent aan zieke of gehandicapte familieleden of bekenden, wordt mantelzorger genoemd. De zorg die zij geven wordt vaak verleend naast andere bezigheden en verplichtingen als een gezin, werk of opleiding. Alhoewel de zorg voor een ander vaak voldoening geeft, is het soms ook zwaar. Op dinsdag 10 november 2009 wordt voor de 12de keer de Dag van de Mantelzorg gehouden. De Dag van de Mantelzorg is bedoeld om mantelzorgers het respect te geven dat ze verdienen.

Extraatje voor mantelzorgers

Door ze een dag in het jaar in het zonnetje te zetten, willen de gemeenten en de Steunpunten Mantelzorg in Nederland de aandacht vestigen op het werk dat mantelzorgers verzetten. De Dag van de Mantelzorg is intussen uitgegroeid tot een landelijk evenement. Ook de gemeente Someren en Asten hebben die dag een speciaal programma voor de mantelzorgers.

Thema: netwerken

Het thema van deze editie is `netwerken'. Er is door de overkoepelende mantelzorg-organisatie Mezzo gekozen voor de slagzin `Mantelzorg? Doe het samen!' Het is namelijk een hele kunst om een goed netwerk op te zetten rond mantelzorger en verzorgde. Deze `steuncirkel' is meestal onmisbaar om te zorgen dat de zorg vlot verloopt zonder dat de mensen overbelast raken. Voor het realiseren van die netwerken zijn meerdere mensen nodig. Vandaar het motto dit jaar, om zowel het brede publiek te bereiken als om mantelzorgers te stimuleren aan een dergelijke steuncirkel te werken. De gemeenten Asten en Someren behoren tot de 200 locaties waar de Dag van de Mantelzorg wordt gevierd.

Locatie/programma

De gemeenten Asten en Someren houden voor hun mantelzorgers een feestelijke bijeenkomst van 14.00 tot 17.00 uur in De Beiaard aan de Pastoor de Kleijnhof 21 in Asten. Het wordt een informatieve, maar vooral ontspannende ontmoeting.

Bezoekers kunnen tijdens een zogeheten High Tea een praatje met elkaar maken. Behalve thee, wordt ook koffie geserveerd en liggen allerlei lekkernijen klaar om te proeven, van zoet tot hartig.

Tijdens de feestmiddag speelt Helder Theater een voorstelling. Het optreden gaat over mantelzorgers die om zich heen steun organiseren. Helder Theater zal het publiek een spiegel voorhouden; hoe bouw je contacten op? Waarom zou je dat juist niet doen? En wat levert zo'n kring mensen om je heen nou eigenlijk op? De voorstelling duurt ongeveer drie kwartier. Wie op de dag zelf nog meer te weten wil komen, kan terecht bij een aantal stands. Van het Steunpunt Mantelzorg, de bibliotheek, de thuiszorgwinkel en het Lokaal Loket van de gemeenten.

Aanmelden vóór 30 oktober!

De middag is gratis, maar om voldoende eten en drinken in huis te hebben, vragen we u om zichbezoekers verzocht om zich aan te melden vóór vrijdag 30 oktober 2009. Bij de bibliotheken, gemeenschapshuizen, huisartsen etc. liggen folders over de dag van de Mantelzorg. In deze folder zit een inschrijfformulier waarmee u zich kunt aanmelden.

U kunt zich ook telefonisch aanmelden door contact op te nemen met Truus van Otterdijk, Steunpunt Mantelzorg Asten, tel. 0493-44126 of Marianne Lenders, Steunpunt Mantelzorg Someren, tel. 0493-441253.