Nederlandse Vereniging van Journalisten

Revu moet voor rechter verschijnen

woensdag 28 oktober 2009

Revu-verslaggever Nick Kivits en hoofdredacteur Altan Erdogan moeten
10 november voor de Haagse politierechter verschijnen wegens het hacken van de mailbox van staatssecretaris Jack de Vries van Defensie. Dat meldt het tijdschrift woensdag. Revu publiceerde in december vorig jaar een artikel over hoe mailboxen gehackt worden (lees hier .pdf). Daarbij bleek de mailbox van De Vries te kraken. Revu las een paar berichten en mailde De Vries dat ze zijn wachtwoord hadden. Ze stuurden hem bovendien enkele tips om zijn mailbox te beveiligen. Daarop deed De Vries aangifte bij Justitie van computervredebreuk.

Daarop werd de Erdogan in april gehoord door de politie.

Revu wordt in de strafzaak onder andere bijgestaan door een advocaat van de NVJ. NVJ-secretaris Thomas Bruning: `Wij begrijpen niet waarom justitie hier een zaak van maakt. De journalisten hebben een maatschappelijk probleem aan de orde gesteld, geen misbruik gemaakt van het wachtwoord en De Vries is gewaarschuwd. Dat is het werk van journalisten. Daarvoor zouden ze niet voor de rechter moeten verschijnen.'

Revu zelf schreef vorig jaar dat ze wisten dat ze een strafbaar feit pleegde, maar dat ze in het landsbelang toch hebben doorgezet.

In het verhaal komt een anonieme hacker voor die het werk verricht. Die persoon is tot nu toe buiten beeld gebleven.

Bron: Villamedia