Gemeente Dalfsen

Mantelzorger, hoe bedoel je?

29-10-2009


Dalfsen/Nieuwleusen/Lemelerveld - Op 10 november gaat in de gemeente Dalfsen de campagne `Mantelzorger, hoe bedoel je?' van start. De campagne heeft als doel meer bekendheid te geven aan het begrip mantelzorg en te zorgen dat mantelzorgers weten waar zij met vragen terecht kunnen. De gemeente Dalfsen werkt voor de campagne samen met de werkgroepen mantelzorg en het Platform Mantelzorg Overijssel.

Veel mensen die zorgen voor een kind, moeder, vriend of buur die ziek is of beperkingen heeft, doen dat omdat ze vinden dat het erbij hoort. Ze rollen er vanzelf in en vaak is dat geen bewuste keuze. Meestal gaat dat heel erg goed, maar soms zijn er vragen of kan het zorgen teveel worden. Dan is het goed om te weten dat er organisaties zijn die ondersteuning bieden, zoals advies, een cursus of een vrijwillige oppas.

Radiouitzending
De campagne start op 10 november (de Dag van de Mantelzorg) met een radio-uitzending op Vechtdal FM om 19.00 uur. Wethouder Diny Laarman zal de campagne aankondigen en ook is er een mantelzorgconsulent in de uitzending. Luisteraars kunnen hun vragen rechtstreeks in de uitzending aan haar stellen. De uitzending is in Nieuwleusen en Dalfsen in de ether te beluisteren op 105.9 en 106.3 FM; Dalfsen/Nieuwleusen en Lemelerveld via de kabel 104.1 en 106.7 FM.

Presentatie mantelzorggids en `mantelzorgproof' Wmo-loket Op 11 november zal wethouder Laarman, na de verwenochtend voor mantelzorgers in de VII Deugden, om 13.30 uur de mantelzorggids presenteren bij het Wmo-loket. In de mantelzorggids staan alle organisaties in de gemeente en de regio die mantelzorgers kunnen ondersteunen. Ook geeft de gids informatie over regelingen op het gebied van werk en/of financiën, zoals het mantelzorgcompliment. Naast de gids zal de wethouder ook aandacht besteden aan het feit dat mantelzorgers bij het Wmo-loket terecht kunnen voor vragen. De Wmo-consulenten volgen een training zodat zij mantelzorgers goed kunnen informeren, adviseren en doorverwijzen en problemen kunnen signaleren. De consulenten komen bij hun huisbezoeken natuurlijk veel mantelzorgers tegen. In de weken daarop zullen in KernPUNTEN vier interviews met mantelzorgers uit Dalfsen worden gepubliceerd. Ook worden in januari in de verschillende kernen informatieavonden georganiseerd. Meer informatie daarover volgt later.

De eerder genoemde verwenochtend voor mantelzorgers in de VII Deugden in Dalfsen wordt door het Steunpunt Informele Zorg georganiseerd in het kader van de Dag van de Mantelzorg. Jaarlijks wordt deze dag georganiseerd en is bedoeld om mantelzorgers een ontspannen ochtend aan te bieden waar ze elkaar kunnen ontmoeten. Mantelzorgers kunnen zich hiervoor nog tot 6 november opgeven.