Bijzondere aankoop ADO speelgoed door CODA Museum

03/11/2009 17:20

CODA

CODA heeft zijn collectie verrijkt met een verzameling van ruim 300 stukken ADO-speelgoed uit de jaren 1925 tot en met 1955. Ongeveer de helft van alle stukken speelgoed die Ko Verzuu voor ADO heeft ontworpen. Naast deze objecten bevat de collectie bovendien belangrijk archiefmateriaal in de vorm van historische catalogi, foto's, foldermateriaal, printclichés en documentatie. Bij het ontwerp van het speelgoed liet Ko Verzuu zich inspireren door de grote ontwerpers van zijn tijd, waaronder Rietveld en Mondriaan. In cultuurhistorisch opzicht is dit uniek te noemen.

Grootste collectie

De collectie is opgebouwd door Guus Verzuu, een zoon van de ontwerper. Verzuu was vanwege zijn gevorderde leeftijd op zoek naar een goede bestemming voor zijn verzameling, die hij zoveel mogelijk bij elkaar wil houden. Omdat ADO-speelgoed is ontstaan in het Apeldoornse sanatorium Berg en Bosch, had een bestemming in Apeldoorn vanuit historisch oogpunt zijn voorkeur.

De aankoop door CODA is mogelijk gemaakt dankzij een ruimhartige subsidie van de Mondriaan Stichting, het SNS Reaal Fonds en een bijdrage van Vereniging Museum Vrienden van CODA. Met deze verwerving beschikt CODA over de grootste collectie ADO-speelgoed van Nederland. Bezoekers kunnen alvast een aantal objecten van de verworven ADO-collectie van 10 t/m 29 november 2009 bekijken in CODA Museum, Vosselmanstraat 299 in Apeldoorn. Na onderzoek zal CODA over ca. twee jaar een uitgebreide tentoonstelling over ADO presenteren.

Arbeidstherapie

Het sanatorium Berg en Bosch vestigde zich in 1920 in het 'stiltegebied' aan de rand van Apeldoorn. Eén van de werkzaamheden die door de patiënten als arbeidstherapie werd verricht, was de productie van houten speelgoed. Dat speelgoed kreeg aanvankelijk de naam 'ADO', een afkorting die stond voor 'arbeid door onvolwaardigen'. In 1962 werd dat omgedoopt tot Apart Doelmatig Onverwoestbaar. De bijzondere ontstaansgeschiedenis van ADO-speelgoed is daarom onlosmakelijk verbonden met Apeldoorn en haar bosrijke omgeving. Het ADO-speelgoed was vanaf het begin af aan een kwalitatief hoogstaand product. Dat is één van de redenen waarom er heden ten dage nog steeds zoveel belangstelling voor is. De belangrijkste aantrekkingskracht ontleent het speelgoed aan zijn ontwerp; aan de vormen en kleuren die werkplaatsleider Ko Verzuu bedacht en tekende. Hij liet zich bij het ontwerp van de auto's, treinen, blokkendozen, poppenhuismeubels en spellen inspireren door de grote ontwerpers van zijn tijd. Met name de elementaire vorm- en kleuropvattingen van De Stijl sloten naadloos aan bij de basale eenvoud die Verzuu in zijn speelgoedontwerpen nastreefde. In Berg en Bosch is daarmee in de jaren twintig iets ontstaan dat in cultuurhistorisch opzicht uniek genoemd mag worden. Er zijn in Apeldoorn weinig ontwerpers actief geweest die van nationaal, laat staan internationaal belang waren. Dat maakt het ADO-speelgoed van Ko Verzuu des te uitzonderlijker en voor de CODA-collectie tot een absolute aanwinst.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.coda-apeldoorn.nl