Vrije Universiteit Amsterdam

Liefde, leven en geluk


* Startdatum: 10-11-2009


* Tijd: 15.45


* Locatie: Auditorium


* Titel: Liefde, leven en geluk


* Spreker: J.P.M. Soons


* Promotor: prof.dr. A.C. Liefbroer prof.dr. M. Kalmijn


* Onderdeel: Faculteit der Sociale Wetenschappen


* Wetenschapsgebied: Sociale wetenschappen


* Evenementtype: Promotie

Een relatie brengt geluk, deels omdat een partner en een relatie je hulpbronnen verschaffen, zoals inkomen en sociale integratie. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van psychologe Judith Soons.

Gehuwden zijn gelukkiger dan ongehuwden, dat is bekend. Maar waarom eigenlijk? En hoe zit het met samenwonenden? Zijn er cultuurverschillen tussen landen? Dit zijn de vragen die Soons in haar proefschrift beantwoordt met behulp van interviews en vragenlijsten van Nederlandse jongvolwassenen die 18 jaar lang zijn gevolgd. Geluk en welbevinden zijn gemeten met vragen over levenstevredenheid.

Uit haar studie blijkt dat een derde van de jongvolwassenen ongeveer even gelukkig blijft in die 18 jaar. Dat het bij anderen verandert komt deels door wat ze meemaken op relatiegebied. Het aangaan van een relatie is positief. Trouwen zorgt voor het meeste geluk, maar samenwonenden zitten hier echter niet ver onder. Zij worden gevolgd door mensen die verkering hebben of LAT-ten. Ook nooit-gescheiden singles zijn best gelukkig, ofschoon ze iets minder tevreden worden met hun leven naarmate ze ouder worden. Net gescheiden singles zijn duidelijk minder gelukkig, maar de tijd en zeker een nieuwe relatie kan deze wond helen.

Het geluk is van lange duur. Ook al neemt de geluksboost langzaam af, zelfs over een 18-jarige periode zijn de effecten duidelijk zichtbaar. Een relatie brengt geluk, deels omdat een partner en een relatie je hulpbronnen verschaffen, zoals inkomen en sociale integratie. Ten slotte blijkt cultuur een rol te spelen. Uit een vergelijking van 31 Europese landen blijkt dat in landen waar samenwonen meer geaccepteerd is, zoals Noorwegen, gehuwden niet gelukkiger zijn dan samenwonenden, terwijl dit in meer traditionele landen, zoals Roemenië, wel zo is.

Het onderzoek is uitgevoerd op het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut.

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam