Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Minister Verburg bezoekt Ethiopië en Zuid-Afrika

Persbericht | 05-11-2009

Minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) is tot en met dinsdag 10 november voor werkbezoek in Ethiopië en Zuid-Afrika.

In Ethiopië heeft Verburg gesproken met minister-president Meles Zelawi en minister Tefera Derebew van Landbouw en Plattelandsontwikkeling. Meles Zelawi liet Verburg weten dat het klimaatprobleem alleen kan worden opgelost als er wereldwijd fors wordt geïnvesteerd in duurzame landbouw. Met deze inzet zal de Ethiopische minister-president, als woordvoerder van de Afrikaanse landen, naar de klimaattop in Kopenhagen gaan. De klimaatproblemen in Afrika zijn vooral het gevolg van het achterblijven van (economische) ontwikkeling in Afrika. Hij wees daarbij op de grote armoede en hongersnood in sommige delen van deze regio. Deze problemen kunnen alleen worden opgelost als flink wordt geïnvesteerd in de landbouw. Landbouw is volgens Zenawi de motor voor economische ontwikkeling in Afrika.

Verburg onderschrijft deze inzet. Als voorzitter van de Commissie voor Duurzame Ontwikkeling van de Verenigde Naties in mei dit jaar had Verburg de relatie tussen landbouw en klimaat al op de internationale agenda gezet. "Door gebruik te maken van moderne landbouwtechnieken kan een belangrijke bijdrage aan de oplossing van het klimaatprobleem worden geleverd", aldus Verburg. Daarvoor zijn vooral in de ontwikkelingslanden nog grote stappen te zetten. Maar daar is veel geld voor nodig. Zowel Verburg als Meles Zenawi vinden dat hiervoor na Kopenhagen klimaatgelden moeten worden ingezet. De Nederlandse regering zal dit tijdens de top bepleiten.

Verder bezoekt minister Verburg diverse bedrijven. Op donderdag 5 november opent zij met de Ethiopische minister van Landbouw en Plattelandsontwikkeling de diervoederfabriek 'Alema Koudijs Feed', een Nederlands-Ethiopische joint-venture.

In Zuid-Afrika bezoekt Verburg een landbouwpraktijkschool in de buurt van Johannesburg. Hier worden zwarte boeren opgeleid. In Soweto gaat zij naar een stadslandbouwproject en een schooltuin. Ook voert zij gesprekken met minister Joemat van Landbouw, Bosbouw en Visserij en met minister Sonjica van Water en Milieu.