IND convenant zet Au-pair bureaus klem

10/11/2009 10:00

S- au pair

Op dinsdag 10 november 2009 ontvangt de Immigratie en Naturalisatie Dienst (IND) Nederlandse au pair bureaus om een convenant te ondertekenen, dat onder andere een snellere afhandeling van visumaanvragen belooft. S-au pair, één van de oprichters en initiatiefnemers van de NAPO (Nederlandse Au Pair Organisatie) noemt het convenant echter 'eenzijdig', 'concurrentievervalsend' en zelfs 'tegen de wet in'.

Modern Migratiebeleid

De nieuwe werkafspraken worden gemaakt in het kader van het Moderne Migratiebeleid dat in 2011 zal worden ingevoerd. Het uitgangspunt van het nieuwe beleid is, dat au pairs alleen nog naar Nederland kunnen komen als zij via een erkend au pair bureau bij een gastgezin worden geplaatst. De ondertekening van het convenant lijkt dit voor de bureaus te regelen, maar de IND voorschriften staan haaks op de wetten en regels die de politiek en het College Bescherming Persoonsgegevens nu stelt.

Wie te volgen?

Eén van de convenantafspraken is dat de bureaus meer informatie over het precieze gedrag van au pairs moeten vrijgeven. Dit past volgens S-au pair meer in het takenpakket van de Vreemdelingendienst. Bovendien wijkt dit idee erg af van wat de bureaus momenteel aan regels naleven. 'De politiek dringt aan op zelfregulering en het CBP schrijft de gedragscode voor de branche voor. Dit volgen wij trouw op, terwijl de IND klakkeloos tegenovergestelde regels voorschrijft', aldus Mevrouw Marielys Avila van S-Au pair.

IND boven de wet?

De onderhandelingen tussen de IND en de au pair branche lopen al meer dan 5 jaar. De dag van 10 november zal volgens S-au pair echter voor alles behalve een eerlijk, opluchtend slotakkoord staan. Veel bureaus zullen tekenen: het betekent financieel gewin en een nieuw onderscheidend vermogen. Maar het is absurd, zegt S-au pair. 'Welke waarde heeft een afspraak nog als de IND zich zelf niet aan de afspraken houdt?'

S-au pair

S-au pair is een au pair bureau dat circa 10 jaar actief is in de branche. S-au pair is één van de oprichters en initiatiefnemers van de overkoepelende branche organisatie NAPO (Nederlandse Au Pair Organisatie). Jaarlijks bemiddelt S-au pair tussen vele au pairs en gastgezinnen in Nederland en België. S-au pair is de afgelopen jaren actief betrokken geweest bij de verbetering van het hedendaagse au pair programma.