VU medisch centrum

Familiebegeleiders waardevolle krachten op intensive en medium care

5 november 2009

Op de intensive care volwassenen en medium care werken sinds half juni twee familiebegeleiders. Ingrid Tjon-En-Fa en Sharon Mantjes hebben deze nieuwe functie samen vormgegeven en zij vertellen over hun eerste ervaringen.

Het begeleiden van de naasten is dankbaar werk, vinden Sharon Mantjes (links) en Ingrid Tjon-En-Fa Foto: Mark van den Brink Een familiebegeleider gaat verder dan een gastvrouw. Naast het ontvangen van de familie fungeert de familiebegeleider als aanspreekpunt voor de naasten van de patiënt en regelt de familiebegeleider allerlei praktische zaken, zoals het boeken van een kamer in het gastenverblijf of de doorverwijzing naar een maatschappelijk werker. Sharon Mantjes: "Wij begeleiden de familie in emotionele en onzekere situaties gedurende het gehele verblijf op een van de afdelingen. Familieleden kunnen bij ons hun hart luchten, er komt zoveel op ze af."

Mensen-mensen
Hoewel het ziekenhuis voor zowel Ingrid Tjon-En-Fa en Sharon Mantjes een nieuwe werkomgeving is, hebben ze hun plek helemaal gevonden. Tjon-En-Fa: "Jarenlang heb ik sociaal-cultureel werk gedaan en daarin heb ik met veel verschillende mensen gewerkt. Ik merk nu dat ik snel contact maak met mensen." Mantjes komt uit een zakelijke omgeving, maar wilde heel wat anders gaan doen. "Ik ben toch meer een mensen-mens. Op het internet kwam ik deze vacature tegen en dacht direct: dat is iets voor mij. En dat blijkt ook zo te zijn, het is fantastisch werk om te doen."
Op de intensive care maak je veel nare dingen mee, toch kunnen beide dames daar goed mee omgaan. Tjon-En-Fa: "Mensen in mijn omgeving vragen me vaak hoe ik met alle ellende omga. Maar zodra ik hier de deur uitga laat ik het achter me. Daar komt bij, dat het dankbaar werk is. Onlangs ontvingen we een lief kaartje van iemand uit Canada die ons bedankte voor de goede zorgen. Daar doe je het voor." Ook Mantjes kan het goed achter zich laten, hoewel sommige dingen haar flink aangrijpen. "Als er jonge mensen bij betrokken zijn bijvoorbeeld."

Positief
Naast alle leed maken de familiebegeleiders ook grappige dingen mee. Tjon-En-Fa: "Zo was er eens een wat oudere vrouw wier man op de intensive care lag. Doordat ze zich zoveel zorgen maakte, kwam zij niet aan haar broodnodige rust toe. Ik heb haar toen geadviseerd om naar de hortus te gaan. Zij vond het daar zo rustgevend, dat zij op een middag tussen de hortensia's in slaap was gevallen. Toen ze wakker werd, kwam ze erachter dat de hortus gesloten was. Ze stroopte haar broekspijpen op om de gracht over te steken die rond de hortus ligt. Op het moment dat zij het water in wilde gaan, schoot haar te binnen dat zij een mobiele telefoon bij zich had. Haar zoon heeft haar toen uiteindelijk uit haar benaderde situatie gehaald." De familiebegeleiders zijn er gekomen mede door de financiële steun van stichting Time Out. Na een jaar zal de functie geëvalueerd worden. Mantjes: "Tot nu toe is iedereen heel positief. Op dit moment werken wij van maandag tot en met vrijdag. En de wens is al uitgesproken om ook in het weekend een familiebegeleider aanwezig te laten zijn."

Pauline Diemel
bron: Tracer