Gemeente Eemsmond


College Eemsmond praat met ondernemers en bewoners over nieuw toekomstperspectief Leeuwstraat Uithuizen
dinsdag 10 november 2009

Een levendige Leeuwstraat waar nachthoreca plaats heeft gemaakt voor daghoreca en waar wonen en horeca succesvol naast elkaar kunnen bestaan. Jonge mensen zien er kansen en beginnen met nieuwe initiatieven een onderneming. Starters op de woningmarkt beginnen aan hun wooncarrière. Een nieuw toekomstperspectief voor de Leeuwstraat en tegelijkertijd meer diversiteit, kwaliteit en aantrekkingskracht voor het centrum van Uithuizen. Het winkelhart en de Leeuwstraat versterken elkaar. De Leeuwstraat is een straat om trots op te zijn. Vandaag wisselde het college erover van gedachten met ondernemers, bewoners en woningbouwcorporatie. Het college gebruikt de inbreng van deze groepen bij de verdere uitwerking van de visie en zal samen met hen de verder uitgewerkte visie bespreken. In het voorjaar van 2010 wordt de gebiedsvisie ter besluitvorming aan de raad aangeboden.

'De Leeuwstraat is al te lang zorgenkind van politie en gemeente. De bewoners leiden onder de uitgaansoverlast die zij ervaren. Horecaondernemers doen wat ze kunnen, maar voelen zich in een spagaat gedwongen. Het is hoog tijd om als gemeente, politie, ondernemers en bewoners de bezem te pakken en deze mooie straat weer te laten schijnen. Er moet balans komen in het horeca-aanbod, ook in dat van het winkelgebied. Denk in de sfeer van lunchen en dineren, in eigentijdse en nieuwe concepten, in meer aanbod voor het winkelend publiek. Maar ook aan diversiteit in het woningaanbod. Jongeren wonen graag in een levendig centrum en kunnen de kwaliteit ervan enorm verhogen. We gaan ermee aan de slag en kwaliteit en diversiteit zijn onze toetsstenen', aldus burgemeester Marijke van Beek.

Onderzoek
De samenleving verandert, soms ongemerkt en soms heel direct zichtbaar. Om het toekomstperspectief voor de Leeuwstraat te bepalen, is gekeken naar verschillende ontwikkelingen die leiden tot een veranderend uitgaansgedrag zoals stijgende welvaart en schaalvergroting. Het streven is naar meer kleuring in de trant van jong en startend. Bij het bepalen van een nieuw streefbeeld voor de Leeuwstraat zullen de bestaande gelegenheden daarin uiteraard hun plek vinden.