Gemeente Oldebroek


Inzameling van uw huisafval gaat veranderen

De inzameling van uw huishoudelijk afval gaat veranderen. Dat gebeurt vanaf december 2009 tot in de loop van volgend voorjaar. U krijgt DRIE nieuwe afvalcontainers: voor groente-, tuin- en fruitafval (gft), voor restafval en voor oud papier en karton.

Oldebroek heeft het nieuwe contract voor de afvalinzameling samen met de regiogemeenten Harderwijk, Elburg en Nunspeet gegund aan de Afvalcombinatie Noord Veluwe (Aconov). Het nieuwe contract loopt van 2010 tot 2018. In de gemeente Oldebroek blijft fa. Van Werven, een van de Aconov-partners, de inzameling doen.

Bij de aanbesteding hebben de gemeenten kritisch gekeken naar milieuwinst en kostenbesparing voor de inwoners. Dat zorgt voor enkele wijzigingen in het inzamelsysteem. Wat betekent het voor u als inwoner van de gemeente Oldebroek?
* De huidige minicontainers worden opgehaald en vervangen door DRIE nieuwe: voor gft, restafval en voor papier;
* De nieuwe containers zijn grijs en hebben een inhoud van 240 liter (vergelijkbaar met de huidige restafvalcontainers). De kleur van de deksels is verschillend per afvalstroom: grijs voor restafval, groen voor gft en blauw voor papier;
* Restafval en gft worden net als nu om de week ingezameld;
* De lediging van de minicontainer voor papier is eens per maand;
* De nieuwe containers zijn voorzien van een chip. Deze chip leest of de container op de juiste dag wordt aangeboden. Containers zonder chip kunnen in de toekomst niet langer worden aangeboden.

Beter milieuresultaat
Bij de aanbesteding is scherp gelet op de milieudoelstelling: meer en beter scheiden van het afval in herbruikbare componenten. Vooral de inzameling van papier bleef in Oldebroek achter bij landelijke cijfers. Uit onderzoek bleek dat nog veel papier en karton in de container voor restafval terecht komt: ongunstig voor het milieu en duurder in de verwerking. Ervaringen in de proefwijk IV (Wezep-West en 't Loo) met de blauwe container wijzen uit dat papier veel beter apart wordt gehouden wanneer iedereen een papiercontainer heeft. Voor inwoners die gebruik maken van de wijkverzamelcontainers (hoogbouw) wordt nog gekeken naar een passende oplossing.

Het gebruik van de papiercontainer heeft nog meer voordelen:
* Minder zwerfpapier op straat. Het papier zit immers netjes en droog in de container.
* Het wordt voor u makkelijker om ook kleine kartonnen verpakkingen en papiertjes apart te houden.
* U hoeft niet meer te sjouwen met volle dozen en bundels papier, maar rolt de container naar de weg.

Invoering
De invoering van het nieuwe inzamelsysteem begint in Oldebroek aan het eind van dit jaar en loopt door tot komend voorjaar. De informatie over de omwisseling van de containers krijgt u tijdig vooraf en rechtstreeks van inzamelbedrijf Aconov.

Informatie
De komende tijd houden wij u verder op de hoogte over de verschillende veranderingen van de huisvuilinzameling via deze pagina en de gemeentelijke website.