Gemeente Oldenzaal


OV-chipkaart ook in Twente ingevoerd

10 november 2009

Vanaf 1 november is het ook in Twente mogelijk om met de OV-chipkaart te reizen. Vanaf die datum heeft Connexxion het vervoersbewijs op alle Twentse busdiensten ingevoerd. Syntus voert de kaart medio januari 2010 in alle bussen in. Wanneer het ook mogelijk is om op de spoorlijnen Oldenzaal-Hengelo-Zutphen en Almelo-Mariënberg de OV-chipkaart te gebruiken is nog niet duidelijk. Er wordt geprobeerd om dat zo snel mogelijk na de start van de invoering bij de NS mogelijk te maken. De NS start op 1 december 2009 met het gebruik van de kaart. Het streven is om per 1 september 2010 volledig te zijn overgeschakeld naar de OV-chipkaart.

Wat is de OV-chipkaart?

De OV-chipkaart is een plastic pasje op creditcardformaat waarmee u zowel in bus, tram, metro als trein kunt reizen. De OV-chipkaart vervangt strippenkaarten, treinkaartjes en abonnementen. U heeft dus maar één kaart nodig voor alle vormen van het openbaar vervoer. U kunt een saldo op de kaart laden, maar ook een abonnement zoals een jaarkaart. Door de kaart aan het begin en aan het eind van de reis bij de kaartlezer te houden worden de reiskosten automatisch verrekend.

Ritprijs

U betaalt een tarief per afgelegde kilometer volgens de route in de dienstregeling, plus eenmalig een basisbedrag. In Twente is de kilometerprijs voor 2010 bepaald op EUR 0,14. De ritprijs is in 2010 EUR 0,78. Bij een overstap binnen 35 minuten hoeft u het basisbedrag niet opnieuw te betalen.

Verschillende soorten

Er is een anonieme OV-chipkaart en een persoonlijke OV-chipkaart. De anonieme kaart is niet persoonsgebonden en kan gedeeld worden met meerdere mensen. De persoonlijke variant bevat uw pasfoto, naam en geboortedatum. Daardoor kunt u bijvoorbeeld tegen gereduceerd tarief reizen. De kaartlezer leest namelijk uw geboortedatum, waardoor u vanzelf leeftijdskorting krijgt.

Meer informatie

Voor vragen gerelateerd aan de OV-chipkaart kunt u bellen met de OV-chipkaart klantenservice, telefoon 0900-0980. Voor reis- en productgerelateerde vragen kunt u contact opnemen met Connexxion Klantenservice, telefoon 0900-266 63 99. Voor verkooppunten kunt u kijken op www.ov-chipkaart.nl of www.connexxion.nl.