Provincie Limburg

Nieuws en persberichten

Europa steunt Limburgs Cradle to Cradle project Tien Europese regio's op weg naar een duurzame samenleving

De Europese Unie gaat het Limburgs internationale Cradle to Cradle (C2C) project gedurende twee jaar steunen. Alsof we met ons Maasvissersbootje een grote zeevis aan de haak hebben geslagen. Milieugedeputeerde Bert Kersten is duidelijk in zijn nopjes met het besluit van de Europese Unie waarin Limburg is aangewezen voortrekker te zijn in dit project. Daarin gaan tien Europese regios samenwerken. De Provincie Limburg heeft als een van de eerste Europese regios een bijzondere vorm van duurzame ontwikkeling omarmd, cradle to cradle, letterlijk van de wieg tot de wieg.

Gezamenlijk zullen de regios concrete voorbeelden verzamelen hoe je producten, gebouwen en gebieden duurzaam en schoon kunt vormgeven op een wijze die het bedrijven, designers en wetenschappers in de regios mogelijk maakt te innoveren en te produceren. De inventarisatie moet leiden tot plannen met concrete acties die na die twee jaar omgezet kunnen worden in gangbare maatregelen op weg naar een duurzame samenleving.

Dat Europa instemt met ons internationale project, het Cradle to Cradle Network, is een grote steun voor ons provinciale duurzaamheidsbeleid, zegt Kersten. De Provincie wil van Limburg een kwaliteitsregio maken. Een duurzame samenleving, waarin de economie, ons welzijn en het milieu in balans zijn. Uitputting van natuurlijke voorraden, aantasting van ecosystemen en afname van biodiversiteit, de economische crisis. Binnenkort de klimaatconferentie in Kopenhagen. Ze bevestigen allemaal de noodzaak voor duurzame ontwikkeling, vervolgt de Limburgse bewindsman.
Met C2C hebben we eindelijk een idee te pakken, die ons niet enkel het belerende en verbiedende milieuvingertje voorhoudt, vult economie gedeputeerde Jos Hessels aan, maar een idee die staat voor economische ontwikkeling en kosteneffectieve oplossingen. Omdat cradle to cradle innovatie bevordert, slaat het idee goed aan bij het bedrijfsleven, de wetenschap, ecodesigners en overheden.

Voor de twee gedeputeerden is C2C geen dogma en ook geen utopie. De duurzame samenleving realiseren we niet van vandaag op morgen en niet alles zal succesvol blijken. Toch zijn in Limburg inmiddels diverse bedrijven, overheden, instellingen en bureaus binnen ons Limburg partnership met C2C producten en concepten voortvarend aan de slag gegaan. Ze zien er dus brood in. Onze Provincie was er bovendien van overtuigd niet alleen te zijn in ons streven naar een eco-effectieve maatschappij. Wij voelden, dat er meer Europese regios zijn, die van de Europese Unie de beste kennisgeoriënteerde economie ter wereld willen maken. Duurzaam en schoon.

De Provincie heeft haar partners gevonden. Negen andere Europese regios, van Finland tot Italië en van het Verenigd Koninkrijk tot Roemenië, willen samen met Limburg aan de Europese Unie en haar lidstaten tonen, dat diverse 100% eco-effectieve producten en gebouwen reeds aanwezig zijn. Met zijn tienen hebben ze in januari van dit jaar een subsidieaanvraag bij Europa ingediend om hun stelling met feiten te helpen onderbouwen. Op 6 november heeft Europa die aanvraag gehonoreerd. Het Cradle to Cradle Network is één van de slechts vier Europese projecten die de Fast Track status hebben verworven. Het mag zich daarom naast Europese cofinanciering eveneens verheugen in fysieke steun van de Europese Commissie. In de periode 2010 en 2011 wordt in totaal 2.479.000,-- ter beschikking gesteld, waarvan
1.900.000,-- door de Europese Unie en het resterende bedrag door de deelnemende regios. Limburg draagt daarin 100.000,-- bij. Gedeputeerde Hessels: In 2010 en 2011 willen we zoveel mogelijk voorbeelden binnen de tien regios boven tafel krijgen en aanbieden aan de rest van Europa. In die twee jaar zullen we dus alles uit de kast moeten halen. De Europese Commissie zal ons hierbij intensief ondersteunen. Na twee jaar moeten de regios concrete acties hebben geformuleerd die direct inpasbaar zijn in de reguliere steunprogrammas van de overheden op weg naar een eco-effectievere samenleving. Jos Hessels: De tijd van vrijblijvendheid in Europese projecten is voorbij. Europa heeft geen behoefte aan rapporten, maar aan concrete resultaten. Wij hebben de ambitie die te bieden.

Cradle to cradle, ontwikkeld door de Amerikaanse ontwerper William McDonough en de Duitse chemicus Michael Braungart, wil in plaats van minder slecht meteen goed doen. Bert Kersten: Het concept staat ons toe een hoog welvaartspeil te handhaven, terwijl alle gebruikte materialen schoon zijn. Zodat ze na hun leven in het ene product nuttig kunnen worden ingezet in een ander product. Of, als dat niet kan, teruggegeven worden aan de natuur en daar als voedsel kunnen dienen. Als deze ecologische kringloop en technologische kringloop op de juiste wijze worden toegepast, wordt het ecologische systeem niet vervuild en raken de voorraden niet uitgeput.

10-11-2009 08:48