Gemeente Soest

.

PlanMER Structuurvisie Vliegbasis Soesterberg

10 november 2009

Openbare kennisgeving

Provinciale staten van Utrecht en de gemeenteraden van Soest en Zeist hebben op 11 juni 2009 het "Ruimtelijk plan Vliegbasis Soesterberg" vastgesteld.

Provinciale Staten van Utrecht hebben op 21 september 2009 de opdracht gegeven om het Ruimtelijk plan te verwerken in een wettelijk plan: een provinciale structuurvisie.

Gedeputeerde staten van Utrecht hebben de voorbereiding van de "Structuurvisie Vliegbasis Soesterberg" als bedoeld in artikel 2.2 van de Wet ruimtelijke ordening ter hand genomen. Daarbij is ook een planMER noodzakelijk.

PlanMER

Voor de Structuurvisie dient op grond van de Wet milieubeheer een milieueffecten rapport (planMER) opgesteld te worden. Reden hiervoor is dat:

* de functie wijzigt voor een gebied van meer dan 250 ha;
* de terreinomvang van de hier geplande museumvoorziening mogelijk meer dan20 ha beslaat, binnen een gevoelig gebied (Ecologische Hoofdstructuur).

Omdat in het "Ruimtelijk plan Vliegbasis Soesterberg" al keuzes gemaakt moesten worden, is daarvooral een vrijwillige planMER gemaakt.

Het vrijwillige planMER is opgesteld aan de hand van een "Notitie Reikwijdte en Detailniveau" waarin is beschreven welke informatie in het planMER moet worden opgenomen.

Hierbij is rekening gehouden met het advies van de Commissie voor de m.e.r. (28 april 2008, rapportnummer 2073-16).

Voor de officiële planMER wordt vooral gebruik gemaakt van de informatie van het vrijwillige planMER.

Op onderdelen wordt die informatie aangevuld. De Commissie voor de m.e.r. gaat een toetsingsadvies geven over het planMER. Zij zal dit doen nadat het planMER en het Ontwerp van de Structuurvisie ter inzage zijn gelegd.

ProcedureHet planMER wordt tegelijk met het Ontwerp van de Structuurvisie ter inzage gelegd. Naar verwachting gebeurt dit op 22 december 2009.

Deze ter inzagelegging wordt nog apart bekend gemaakt. In die bekendmaking zal worden aangegeven wie waar zijn/haar zienswijzen kan inbrengen tegen het Ontwerp van de Structuurvisie en het planMER.

Informatie

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Ruurd Jonge Poerink (030-258 3251) of Berbel Ferwerda (030-258 3853) van de provincie Utrecht.