Gemeente Brummen


Klachten over commerciele onderzoeksite

(Oorspronkelijke publicatie datum: 10-11-2009)

Gemeenten door heel Nederland, waaronder ook Brummen, krijgen vragen en klachten van inwoners die zich misleid voelen door de website www.gemeentelijkonderzoek.nl. De mensen denken met een gemeentesite te maken hebben terwijl het om een commerciële site gaat.

Onvrede
De Vereniging van Nederlandse Gemeente (VNG) meldt de onvrede over de website op haar eigen site. Volgens de VNG ontstaat de ergernis omdat niet duidelijk is dat het niet om een gemeentelijk initiatief gaat, maar dat het een commercieel opgezette site is die consumenten informatie verzamelt en doorverkoopt aan andere bedrijven.'Inwoners krijgen een e-mail over een onderzoek naar de dienstverlening van gemeenten, maar komen vervolgens bij een commerciële site terecht. De eerste vraag is of ze de site van hun eigen gemeente kennen. Maar verder krijgen de mensen vooral vragen over hypotheken en andere geldzaken, zo waarschuwt de VNG. Hoeveel klachten het betreft is niet precies bekend. De VNG hierover: Het gaat om een serieus aantal ergernissen. We kunnen de site niet verbieden. We willen wel benadrukken dat de VNG en individuele gemeenten hier niet bij betrokken zijn.

Daisycon
De site wordt geëxploiteerd door het bedrijf Daisycon uit Almere. Medewerker Barry Kamstra zegt vorige week via de site van de VNG voor het eerst van de klachten te hebben gehoord. We doen onderzoek naar gemeentelijke services, de uitkomst wordt op de site gepubliceerd. Het is absoluut niet zo dat we willen misleiden of willen meeliften op de goede naam van de VNG of van de gemeenten. Geschrokken van de klachten heeft Daisycon afgelopen weekeinde de welkomsttekst uitgebreid met een expliciete verwijzing naar de commerciële activiteiten. Er worden er in dit onderzoek een aantal commerciële vragen gesteld om uw wensen en eisen van u als consument in kaart te brengen zodat onze klanten u beter van dienst kunnen zijn. Doe nu mee en laat uw mening gelden.