NMBS

Sociale dialoog B-Cargo hervat

06/11/2009

Aangekondigde stakingen voorlopig opgeschort

Vandaag kwam het Sturingscomité, het overlegorgaan tussen de directie van de NMBS-Groep en de erkende organisaties, opnieuw samen om het dossier B-Cargo te bespreken.

Het Sturingscomité heeft de stakingsactie van 5 november geëvalueerd. Het betreurt dat deze staking heeft moeten plaatsvinden en kwam overeen om alles in het werk te stellen om nieuwe stakingen te vermijden.

Er werd dan ook afgesproken om het sociaal overleg onmiddellijk opnieuw op te starten en te intensifiëren.

De erkende organisaties hebben in verband met de door Europa opgelegde filialisering hun voornaamste voorwaarden en bezorgdheden gecommuniceerd.

Het betreft:

* het zo veel als mogelijk beperken van de over te hevelen activiteiten naar het filiaal, zonder de leefbaarheid van het filiaal en de haalbaarheid van het dossier voor Europa in gevaar te brengen;

* maximale waarborgen voor het huidig betrokken statutair personeel;
* garanties met betrekking tot de leefbaarheid van het verspreid vervoer.

De directie benadrukt dat het haar voornaamste bekommernis is om de cargoactiviteiten op lange termijn leefbaar te houden. Hierbij zal zoveel mogelijk rekening worden gehouden met de bezorgdheden van de erkende organisaties.

Naar aanleiding van de vergadering werd ook beslist dat de aangekondigde stakingen voor de volgende donderdagen zijn opgeschorst.