Gemeente Maassluis

Gebiedsbijeenkomst Maassluis Oost

De leefbaarheid en veiligheid in de woonomgeving worden in belangrijke mate bepaald door de betrokkenheid van de bewoners. Hoewel `bewoners de wijk maken,' speelt ook de gemeente een rol bij het verbeteren van de leefbaarheid en veiligheid in de wijken. Hoe is de wijk bijvoorbeeld ingericht? Welke voorzieningen zijn er? Maar ook de wijze waarop de gemeente verschillende partijen bij elkaar brengt, luistert naar problemen van burgers en stimuleert dat zij zich inzetten voor de eigen buurt is van groot belang.

Bij de behandeling van de begroting 2009 is nu door de gemeenteraad een motie aangenomen om het wijk- en buurtgericht werken meer inhoud te geven. De uitwerking van deze motie zorgt ervoor dat vanaf november dit jaar op een nieuwe manier gewerkt gaat worden in drie gebieden: Oost, Midden en West. Ze krijgen elk een gebiedsoverleg.

In dit gebiedsoverleg wordt het dagelijkse beheer van de betrokken partners op elkaar afgestemd. Daarnaast is het doel om zoveel mogelijk bewoners bij de leefbaarheid in de wijk te betrekken en bijzondere leefbaarheidprojecten uit te (laten) voeren, zowel fysiek als sociaal. Het gebiedsoverleg is géén overleg waar klachten van bewoners of bewonerscommissies in ontvangst worden genomen en afgehandeld. Hiervoor kent de gemeente het Meldpunt Schoon, Heel en Veilig. Het gaat erom plannen te maken om zo gezamenlijk de leefbaarheid in de wijk te verbeteren. Die plannen kunnen worden ingediend door bewonerscommissies, maar ook door individuele bewoners. Voorwaarde is dat de indieners actief meehelpen om hun plan van de grond te krijgen.

De gemeente Maassluis zal samen met de partners Maasdelta Maassluis, Welzijn E25 en de politie u informeren hoe die nieuwe werkwijze vanaf november gaat functioneren. Op 12 november 2009 vindt een eerste bijeenkomst plaats voor alle bewonerscommissies in gebied Oost. De bijeenkomst is in de locatie Dienstencentrum De Vliet van 10.30 tot 12.00 uur. Een uitnodiging en agenda voor deze bijeenkomst is al verzonden naar de bewonerscommissies voor gebied Oost. In de bijeenkomst komt onder meer aan bod waarom voor de nieuwe werkwijze is gekozen. Uiteraard zijn ook individuele burgers welkom om aan de bijeenkomst deel te nemen. Voor de gebieden West en Midden zult u te zijner tijd nader worden bericht.

Begin 2011 volgt een evaluatie van de structuur voor bewonersparticipatie, de uitvoering van het wijkbudget en de wijze van inbedding in de organisatie.