UMC Utrecht


Subsidie onderzoek hartritmestoornissen

Het UMC Utrecht ontvangt 600.000 euro voor onderzoek naar hartritmestoornissen. Wetenschappers zoeken nieuwe medicijnen en willen beter voorspellen welke patiënten risico lopen op een ritmestoornis. Het project is op 1 oktober gelanceerd, het onderzoek in het UMC Utrecht start in 2010.

De subsidie is onderdeel van het vijfjarige Europese EUTrigTreat-project. Daarin krijgen vijftien Europese en een Amerikaanse onderzoeksgroep samen 12 miljoen euro voor onderzoek naar hartritmestoornissen. Ritmestoornissen zijn uitingen van hart-en vaatziekten die vaak leiden tot plotselinge hartdood of andere ernstige gezondheidsproblemen. Het is moeilijk te voorspellen wanneer ritmestoornissen optreden en dat bemoeilijkt de behandeling. Patiënten krijgen preventief een implanteerbare defibrillator die het hart zo nodig een schok kan geven (een ICD of `implantable cardioverter defibrillator').

Het EUTrigTreat-project wil genetische en omgevingsfactoren in kaart brengen die de vatbaarheid voor ritmestoornissen verhogen. Daarnaast willen wetenschappers graag weten welke prikkels uiteindelijk de hartritmestoornis veroorzaken. Het onderzoek moet leiden tot betere behandelingen voor patiënten.

Namens de afdeling Medische Fysiologie van het UMC Utrecht zijn bioloog dr. Marcel van der Heyden en cardioloog dr. Mathias Meine bij het project betrokken. Van der Heyden probeert nieuwe medicijnen te ontwikkelen, onder meer door te ontrafelen welke stroomdoorlatende eiwitten (ionkanalen) betrokken zijn bij hartritmestoornissen.

Samen met collega's uit vier Europese ziekenhuizen volgt Meine vanaf begin 2010 bij bestaande en nieuwe ICD-patiënten gedurende twee jaar hoe groot de kans is dat ze daadwerkelijk een ritmestoornis ontwikkelen. Door die bevindingen te koppelen aan elektrofysiologisch en inspanningsonderzoek moet het mogelijk worden te voorspellen welke patiënten meer kans maken een ritmestoornis te krijgen. Aan het onderzoek zullen honderd patiënten vanuit het UMC Utrecht meedoen. Meine: "Om één mensenleven te redden moeten we veertien defibrillatoren plaatsen. Dertien mensen krijgen de ICD dus onnodig. Zij hebben geen baat bij het apparaat en ondervinden er wel nadeel van. Die verhouding willen we verbeteren."

Meer informatie over het project kunt u vinden op www.eutrigtreat.com. Voor meer achtergrondinformatie bel 088 75 588 50 of mail info@umcutrecht.nl
dinsdag 10 november 2009