FNV

FNV en Menzis samen voor betere balans werk en mantelzorg

Werkende mantelzorgers kunnen hun zorgen uit handen geven. De FNV en Menzis ontlasten met de Mantelzorgdesk de mantelzorgers van Nederland. Dat hebben de partijen bekend gemaakt op de Dag van de Mantelzorg.

Nederland telt 2,4 miljoen mantelzorgers. Zestig procent van hen probeert dagelijks de zorg voor een naaste te combineren met een baan. Vaak lopen zij op hun tandvlees. Meestal hebben ze er niet bewust voor gekozen om voor iemand te gaan zorgen. Een familielid of vriend wordt ziek en voor je het weet ben je op regelmatige basis aan het zorgen. In de praktijk blijken veel mensen moeite te hebben met de combinatie van de vaak intensieve zorg en hun normale baan.

Het aantal mantelzorgers zal de komende jaren sterk stijgen. FNV en Menzis willen mantelzorgers helpen in balans te blijven. Menzis biedt als eerste zorgverzekeraar een pakket aan maatregelen waardoor mantelzorgers even op adem kunnen komen, terwijl de zorg voor hun naaste doorloopt.

Mantelzorg arrangement
Een mantelzorgarrangement bestaat uit een aantal dagen waar mantelzorgers zich in een prettige omgeving kunnen ontspannen en op adem kunnen komen. Ontspanning en het ontmoeten van lotgenoten staat centraal. Afhankelijk van de aanvullende verzekering krijgt de mantelzorger een vergoeding voor 3 tot 5 dagen, terwijl de zorg voor de naaste wordt overgenomen door professionals.

Zorgmakelaar
De Zorgmakelaar van Menzis gaat daarnaast komend jaar klanten ondersteunen bij hun zorgvragen. Achter een zorgvraag zit namelijk vaak een mantelzorgvraag:

Van welke regelingen kan ik gebruik maken?
Hoe kom ik aan hulpmiddelen?
Ik wil graag meer informatie over de ziekte van mijn naaste, waar kan ik dat vinden? Ik heb behoefte om de zorg te delen, omdat het te zwaar wordt. Hoe kan ik dit het beste regelen?
Hoe kom ik in aanmerking voor zorgverlof of vervangende zorg als ik zelf ziek ben?

Komende winter bieden FNV en Menzis deze samenwerking aan alle leden van de FNV die verzekerd zijn bij Menzis. Aan de hand van deze proef wordt bekeken of de service in 2010 wordt aangeboden aan alle mantelzorgers in Nederland.
De FNV maakt ook in cao's steeds meer afspraken waar mantelzorgers gebruik van kunnen maken. Afspraken over flexibele werktijden, telewerken en zelfroosteren kunnen veel mantelzorgers bijvoorbeeld al ontlasten. En in veel cao's staan afspraken voor betaald zorgverlof.