Ministerie van Economische Zaken

Laat niet zomaar kans lopen, koop bestaand bedrijf

10 november 2009 | nieuwsbericht | Kamer van Koophandel

Het kopen van een bestaand bedrijf kan vele voordelen opleveren. Uit onderzoek ondernemers die een bestaand bedrijf kopen meer innoveert, zorgt voor meer werkgelegenheid en de kans van slagen op langere termijn is vele malen groter.

Toch denkt nog maar een beperkt deel van de aspirant-ondernemers aan een overname om zijn start te maken en heeft een aanzienlijk deel van de op het oog gezonde bedrijven problemen met het vinden van een geschikte opvolger. Daarom start de Kamer van Koophandel, samen met Economische Zaken en enkele brancheverenigingen de campagne 'Bedrijf Kopen'. Deze campagne wordt ondersteund met een voorlichtingspakket dat te vinden is op www.kvk.nl/kopen.

Nieuwe ondernemers krijgen meer ruimte

Minister Van der Hoeven: 'Door overname van bestaande bedrijven te bevorderen, voorkom je kapitaalvernietiging en blijven arbeidsplaatsen behouden. Voor de startende ondernemer biedt het de kans om in een rijdende trein te stappen en de voordelen te plukken van de reeds opgedane kennis en klantenkring. Economische Zaken zorgt ervoor dat ook nieuwe ondernemers steeds meer ruimte krijgen om te ondernemen en te vernieuwen. Zo is het ook bij een bedrijfsovername mogelijk om gebruik te maken van bijvoorbeeld de Borgstellingsregeling voor het MKB en microfinanciering.'

Veel ondernemingen in de verkoop

Het is de verwachting dat de komende jaren, mede door de vergrijzing, veel ondernemingen in de verkoop gaan. Het Nederlandse MKB zal dus op zoek moeten gaan naar een nieuwe generatie ondernemers. Een generatie die nu voorbeid moet worden op het ondernemerschap waarbij zij de kansen en voordelen zien van het kopen van een bestaand bedrijf. Met een goede verhouding tussen vraag en aanbod zal succesvol ondernemerschap worden gestimuleerd, kapitaal vernietiging worden voorkomen, werkgelegenheid worden behouden en innovatie worden gestimuleerd.

Meer informatie

Het kopen van een bedrijf vraagt om een duidelijke visie, inzicht in het proces en advies van deskundige adviseurs. Om ondernemers als toekomstige koper goed voor te bereiden op het koopproces, heeft de Kamer van Koophandel een pakket aan producten en diensten samengesteld, waarmee de ondernemer inzicht krijgt in de wereld van bedrijfsovername.

Meer informatie


* Overnamepakket - www.kvk.nl/kopen